Kortkolom economie

Shell en Fugro aan de slag in Amerika

Rotterdam. Royal Dutch Shell heeft van de Amerikaanse regering toestemming gekregen om in het noorden van Alaska naar olie te boren. De Nederlandse bodemonderzoeker Fugro mag tegelijkertijd geologisch oceaanonderzoek doen ten oosten van de VS. Shell is al jaren bezig is met plannen om in de Beaufortzee te boren. Deze regio geldt na de Golf van Mexico als een van de olierijkste gebieden. Het project is controversieel vanwege de mogelijke schadelijke gevolgen voor het milieu. (Dow Jones)

Begrotingstekort 2011 bedraagt 4,7 procent

Rotterdam. De Nederlandse overheid had vorig jaar een tekort van 4,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De staatsschuld nam daarnaast toe tot 65,2 procent van het bbp. Zowel de schuld als het tekort is hiermee voor het derde opeenvolgende jaar uitgekomen boven de normen uit het Europese stabiliteitspact. Het tekort was vorig jaar wel lager dan in 2010, toen het 5,1 procent bedroeg. (Novum)

Benzineprijs stijgt opnieuw naar record

Rotterdam. De benzineprijs is wederom naar een recordniveau gestegen. De adviesprijs voor een liter Euro 95 bereikte vrijdag een niveau van 1,867 euro, 0,8 cent meer dan donderdag. Dat blijkt uit cijfers van het consumentencollectief United Consumers. Branchevereniging voor transportbedrijven Transport en Logistiek Nederland luidde vrijdag de noodklok over de hoge prijzen. Volgens een enquête onder leden zet de hoge dieselprijs de sector zwaar onder druk. Zo’n 80 procent van de transportondernemers heeft volgens het onderzoek last van de hoge dieselprijs, die sinds januari 2009 met 56 procent is gestegen. De adviesprijs voor diesel bleef vrijdag stabiel op 1,515 euro per liter. (Novum)

Coelo: Ozb gemeentes stijgt harder dan mag

Rotterdam. Gemeenten verhogen hun inkomsten uit de onroerendezaakbelasting (ozb) dit jaar tot boven de afgesproken grens. Die grens is een afspraak tussen het rijk en gemeentes. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo) uit Groningen. De gemeenten schrijven de extra verhoging toe aan te hoge tekorten. (Novum)