Kortkolom buitenland

Arabische Liga steunt Annans crisisplan Syrië

Bagdad. De top van de Arabische Liga in Bagdad is gisteren geëindigd met een steunverklaring voor het plan van de voormalige VN-secretaris-generaal Kofi Annan voor een vreedzame oplossing voor de crisis in Syrië. De topconferentie was enigszins gedevalueerd door de afwezigheid van de meeste sunnitische leiders uit de Arabische wereld. Met name Saoedi-Arabië en de meeste Golfstaten lieten zich door lagere functionarissen vertegenwoordigen. Irak, dat de laatste jaren vooral onder shi’itische leiding staat, riep de conferentie uit tot een groot succes. (AP)

‘Israël koopt vliegveld nabij noordgrens Iran’

Rotterdam. Israël heeft een vliegveld gekocht in Azerbajdzjan, de noordelijke buurstaat van Iran. Dat meldt het Amerikaanse blad Foreign Policy op basis van diplomatieke en militaire bronnen. Ook de Amerikaanse regering zou tot deze conclusie zijn gekomen. Het is niet duidelijk wat Israël wil met het vliegveld. Er is juist de afgelopen maanden veel over gespeculeerd dat Israël luchtacties tegen Iraanse nucleaire installaties zou willen ondernemen. Foreign Policy kon echter geen officiële bevestiging krijgen van het bericht. (NRC)

Galloway verslaat zijn oude Labourpartij

Londen. In een pijnlijke tegenslag voor Labourleider Ed Miliband heeft zijn partij de veilig geachte zetel in het district Bradford West gisteren verloren aan de politieke stokebrand George Galloway. Die was in 2003 uit de partij gezet wegens zijn kritiek op de Britse deelname onder premier Blair aan de oorlog in Irak. Galloway, anti-Amerikaans en pro-Palestijns, werd daarna lid van de kleine linkse partij Respect. Dat Galloway met een duidelijke meerderheid de kandidaat van Labour versloeg, wordt gezien als een teken dat Miliband er niet in is geslaagd om de onvrede onder kiezers te kanaliseren. (Reuters)

‘Noord-Korea dichtbij lancering raket’

Washington. De vrees neemt toe dat Noord-Korea op korte termijn een lange-afstandsraket zal lanceren. Een analyse van satellietbeelden door de Amerikaanse Johns Hopkins University wijst erop dat de voorbereidingen voor zo’n lancering in volle gang zijn. Noord-Korea heeft gezegd dat het een raket wil lanceren om een satelliet in omloop te brengen. De VS en andere landen hebben Noord-Korea gewaarschuwd de raket niet af te vuren uit vrees voor nucleaire toepassingen. Washington heeft voedselhulp voor Noord-Korea opgeschort. Japan heeft gezegd de raket eventueel te zullen neerschieten. (AP, BBC)

13 doden bij rellen in gevangenis Honduras

Tegucigalpa. Zeker dertien mensen zijn omgekomen bij gevangenisrellen in Honduras. Eén gevangene werd onthoofd, de rest kwam om het leven door een brand. De rellen in de gevangenis van San Pedro Sula volgen zes weken op een grote brand in een andere gevangenis in Honduras, waarbij 361 gedetineerden omkwamen. Beide incidenten worden geweten aan overbevolkte gevangenissen. In de gevangenis van San Pedro Sula zaten meer dan 2.200 mensen opgesloten, terwijl deze gebouwd was voor 800 mensen. (AP)

Japan voert doodstraf uit met drie executies

Tokio. In Japan zijn gisteren drie gevangenen opgehangen, de eerste executies in ruim anderhalf jaar. Japan is naast de VS een van de weinige geïndustrialiseerde landen die nog de doodstraf kennen. De doodstraf wordt doorgaans alleen gegeven voor meervoudige moord. In Japan zitten 132 gevangenen in de dodencel. (AP)