Kortkolom binnenland

Financiële malaise bij Amarantis onderzocht

Rotterdam. Minister Van Bijsterveldt (Onderwijs, CDA) laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de financiële malaise bij onderwijskoepel Amarantis. Dat heeft ze de Tweede Kamer gisteren toegezegd. Vorige maand werd bekend dat de scholengroep, die middelbaar onderwijs aanbiedt aan zo’n 30.000 leerlingen, de komende drie jaar minimaal 40 miljoen euro nodig heeft om een faillissement af te wenden. Behalve in Amsterdam heeft Amarantis (55 scholen en 3.300 medewerkers) vestigingen in Hilversum, Zaandam, Almere, Amersfoort en Utrecht. In het onderzoek wordt de rol van het college van bestuur, de raad van toezicht, de medezeggenschapsraad en de accountant nader bekeken. Daarnaast wil Van Bijsterveldt weten of de onderwijsinspectie steken heeft laten vallen. Amarantis staat al sinds 2009 onder verscherpt toezicht. (NRC)

Bedrijf Limburg krijgt panden terug na fraude

Roermond. Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) krijgt 21 percelen en panden terug die in 2008 voor een veel te laag bedrag door een rentmeester van WML verkocht zijn aan een bedrijf waarin de rentemeester zelf een belang had. Dat heeft de rechtbank Roermond bepaald. De rentmeester verkocht het vastgoed, met een marktwaarde van 1,8 miljoen euro, voor 115.003 euro. De rentmeester werd ontslagen, maar daarna volgde een vier jaar durende juridische procedure die nu beslecht is. De rechtbank constateert dat rentmeester Richard L. als werknemer van WML met tegenstrijdig belang heeft gehandeld. In de transactie zaten onder meer twee vrijstaande woonhuizen, de watertoren van de voormalige steenkoolmijn Oranje Nassau I in Heerlen (verhuurd als gsm-zendmast) en vijftig hectare landbouw-, bos- en bouwgrond in Limburg. (NRC)

Arrestatie om pakketje op station Almelo

Almelo. De politie heeft gisteren een 39-jarige man uit Almelo opgepakt voor het neerleggen van een verdacht pakketje op het station van zijn woonplaats eind februari. Dat meldde de politie. Het station was door het pakketje urenlang ontruimd. Op beveiligingsbeelden is te zien hoe de man ’s ochtends vroeg het pakketje in een lift legde. Vorige week waren de beelden te zien op RTV Oost. Mede dankzij tips kon de man uit Almelo worden aangehouden. (Novum)

Groep wilde zwijnen bij Rhenen mag geschoten

Rhenen. Een groep wilde zwijnen bij Rhenen mag worden afgeschoten. Dat is het gevolg van het besluit van de provincie Utrecht eerder dit jaar om geen wilde zwijnen in de provincie toe te staan, meldde een woordvoerder van Utrecht gisteren. Het gaat vermoedelijk om ongeveer zeven wilde zwijnen, waaronder een aantal jongen. De provincie wil geen wilde zwijnen in Utrecht, omdat ze een gevaar voor de verkeersveiligheid vormen en omdat ze schade aan de landbouw toebrengen. Hoe de wilde zwijnen bij Rhenen zijn beland, is onduidelijk. (Novum)

Fluitiste Stenberg stapt op als wethouder

Rotterdam. Berdien Steunenberg, beter bekend als fluitiste Berdien Stenberg, is gisteravond opgestapt als wethouder van Almere na een motie van wantrouwen van de gemeenteraad. Steunenberg scoorde in de jaren 80 en 90 internationale hits. Ze werd in mei 2010 benoemd tot wethouder namens de fractie CDA/CU, verantwoordelijk voor gemeentelijk beheer en milieu. In de periode daarvoor zat zij in de gemeenteraad voor het CDA. De raad zegde het vertrouwen in haar op vanwege het parkeerbeleid in Almere. (NRC)