Kofi Annan: Assad moet als eerste wapens neerleggen - deadline is nu.

An anti-Syrian regime protester kisses a Syrian revolutionary flag during a demonstration after Friday prayer in Beirut, Lebanon, Friday, March 30, 2012. Fresh clashes between Syrian soldiers and rebels erupted Friday as the country's relentless violence overshadowed hopes for a peace plan brokered by U.N. envoy Kofi Annan. (AP Photo/Bilal Hussein) Een anti-Syrië-demonstrant kust de revolutionaire vlag na het vrijdaggebed in Beiroet. Foto AP / Bilal Hussein

Het regime in Syrië moet als eerste partij de wapens neerleggen om de crisis in het land een halt toe te roepen. Dat heeft Kofi Annan, Syrië-gezant van de Verenigde Naties en de Arabische Liga, vandaag bij monde van zijn woordvoerder laten weten.

Annan roept de “sterkere partij” op om een gebaar “van goed vertrouwen” te maken en de gewelddadigheden onmiddellijk te stoppen.

“De regering moet eerst stoppen en dan een staking van de vijandelijkheden met de tegenpartij bespreken. De deadline is nu.”

Annan, die een zespuntenplan heeft opgesteld om een eind te maken aan het geweld, is van mening dat de Syrische president Bashar Assad de eerste stap moet zetten.

“We verwachten dat hij dit plan direct invoert. We hebben nog niet gezien dat de vijandelijkheden worden gestaakt en dat baart ons grote zorgen”, liet zijn woordvoerder weten.

Assad wil dat de oppositie de wapens neerlegt

Assad heeft eerder als voorwaarde voor een volledig staakt-het-vuren gesteld dat de oppositie stopt met aanvallen. Dit kan Annans pogingen een eind te maken aan de bloedige strijd bemoeilijken. De komende dagen voert een afgevaardigde van Annan, Nasser El-Kidwa, daarom overleg met de tegenstanders van het regime in Damascus. El-Kidwa gaat er bij de oppositie op aandringen ‘de wapens neer te leggen en overleg te voeren’.

China heeft eerder gezegd Annans vredesplan te steunen, maar meent dat er geen sprake moet zijn van buitenlandse inmenging. De regering in Beijing liet vandaag weten dat de opstandelingen in Syrië zich moeten toeleggen op gesprekken en geen aanvallen meer moeten uitvoeren. Het Chiness ministerie van buitenlandse zaken:

“We roepen de Syrische oppositie op om zo snel mogelijk de omstandigheden te creëren voor het aangaan van een dialoog en het stoppen van het geweld”

De Syrische oppositie heeft Annans vredesplan voorzichtig verwelkomd, maar is sceptisch of Assad het ook daadwerkelijk gaat uitvoeren. De oppositie meent dat Assad slechts heeft ingestemd met het plan om tijd te winnen, terwijl zijn troepenmacht ondertussen gewoon doorgaat met de onderdrukking van de opstand.

Ondanks de onderhandelingen en Annans vredesplan vonden vandaag in het noorden van Syrië opnieuw ongeregeldheden plaats tussen soldaten en opstandelingen. Volgens de Verenigde Naties zijn bij het aanhoudende geweld, dat een jaar geleden begon, meer dan negenduizend mensen om het leven gekomen.