Klantenstop bij voedselbank in Rotterdam na groeiende hulpvraag

De voedselbank in Rotterdam heeft vorige week een klantenstop ingesteld. Rotterdam kan de toegenomen vragen om hulp niet meer aan. Andere voedselbanken dreigen ook in de knel te komen door het stijgende aantal verzoeken.

Dat meldt de Stichting Voedselbanken Nederland. In de eerste drie maanden van 2012 is de vraag naar gratis voedselpakketten met 20 procent toegenomen. Volgens een woordvoerder is de stijging te wijten aan de economische crisis.

In Rotterdam kreeg de voedselbank alleen al dit jaar 500 nieuwe aanvragen, evenveel als over heel 2011. De voedselbank heeft ook last van de teruggelopen toelevering van levensmiddelen. Supermarkten kopen door de crisis zuiniger in en hebben dus ook minder pakketten over voor de voedselbank.

De Stichting Voedselbanken Nederland hoopt dat staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken, CDA) de voedselbanken te hulp schiet. Hij zou aanspraak moeten maken op Europese voedselhulp, waar Nederland als een van de weinige landen binnen Europa geen gebruik van maakt.

Volgens een woordvoerder van Bleker weigert de staatssecretaris „om principiële redenen” voedselhulp. „Het Europees landbouwbeleid zou geen verkapt sociaal beleid moeten zijn.”

Een wachtlijst voor eten: pagina 6-7

    • Andreas Kouwenhoven