Jacqueline Blok over Museum Meermanno

Ik zou hier hele dagen kunnen doorbrengen”, verzucht Jacqueline Blok (55) uit Den Haag. Ze doelt hiermee op de achttiende-eeuwse locatie van Museum Meermanno in Den Haag. Het museum, dat een grote verzameling middeleeuwse handschriften en vroege drukken beheert, is gevestigd in het vroegere woonhuis van baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848). „Ik vind het zo bijzonder dat een groot deel van het museum nog in de oude staat verkeerd. Juist die authenticiteit maakte dat ik een tweede keer terug wilde komen”, aldus Blok.

Ook de collectie beviel. „Ik vond het boven verwachting mooi. Vooral de oude atlassen en handgeschreven manuscripten wekten mijn interesse en kwamen helemaal tot hun recht in het monumentale pand.”

Waarom ze met dit mooie lenteweer toch een bezoek brengt aan een museum weet de Haagse haarfijn uit te leggen: „Waar vind je in Den Haag nou een soortgelijke plek? Het museum heeft een prachtige tuin waar je tweehonderd jaar terug gaat in de tijd en geen verkeer hoort, heerlijk.”

Ze zou het dan ook een aderlating vinden als deze plek verdwijnt. „Ik zie nog liever een vleugel van het Gemeentemuseum verdwijnen, dan Museum Meermanno. Ze moeten meer reclame maken. Dat kan hun redding zijn.”

Florine van der Does