Oproerpolitie Israël grijpt in op Landdag - Palestijnse betoger gedood

Palestinian boys look to the direction of the Lebanes-Israeli border during a Palestinian rally to mark Land Day, in the southern Lebanese village of Arnoun, Lebanon, on Friday March 30, 2012. More than 3,000 Lebanese and Palestinians gathered outside the Crusader-built Beaufort castle 15 kilometers (9 miles) from Israel. Lebanese security forces kept them from moving any closer to the border. March 30 is traditionally marked by Israeli Arabs as "Land Day," a time of protests against the alleged confiscation of Arab-owned lands by Israel. (AP Photo/Mohammed Zaatari) Palestijnse kinderen bij de grens tussen Libanon en Israël vandaag tijdens Landdag. Foto AP / Mohammed Zaatari

De Israëlische oproerpolitie heeft vandaag tijdens Landdag op verschillende plekken in het land hardhandig tegen Palestijnse betogers opgetreden. Volgens een medewerker van de gezondheidsdienst is in het noorden van de Gazastrook, nabij de Israëlische grens, een demonstrant doodgeschoten. Een andere man zou in kritieke toestand verkeren.

Tijdens Landdag, dat jaarlijks op 30 maart plaatsvindt, protesteren Palestijnen en sympathiserende Arabieren tegen het Israëlische grondbeleid, dat in hun ogen discriminerend is. Rond het middaguur raakten duizenden betogers rondom Jeruzalem slaags met Israëlische veiligheidstroepen. De betogers gooiden stenen, waarop de Israëliërs traangas, schokgranaten en rubberkogels inzetten.

Het Israëlische leger sloot vanochtend de Westelijke Jordaanoever al af in verband met de verwachte demonstraties. Palestijnen van de Westoever werden alleen om dringende humanitaire redenen in Israël toegelaten. Ook in Israëls buurlanden werden demonstraties gehouden, nabij de Israëlische grens. Deze protesten verliepen vreedzaam, in tegenstelling tot vorig jaar, toen demonstranten in Libanon en Syrië op 30 maart de Israëlische grens overstaken. Bij de gevechten die daarop volgden kwamen zeker 38 mensen om.