Inval bij Franse extremisten

Bij een grootscheepse politie-actie zijn vanochtend in Frankrijk bij tientallen huiszoekingen negentien vermeende moslimextremisten aangehouden. De gearresteerden hebben volgens de politie allen banden met de organisatie Forsane Alizza (Fiere Ridders), de eind februari verboden groepering waar ook Mohamed Merah contact mee had voor hij zijn zeven moorden pleegde in Toulouse en Montauban.

De huiszoekingen, uitgevoerd door agenten van de binnenlandse inlichtingendienst, vonden niet alleen plaats in Toulouse, maar ook in Nice, Marseille, Nantes, Lyon en in de banlieue van Parijs. Ook de leider van de groepering is volgens Franse media aangehouden. Op diverse plekken zouden ook wapens in beslag zijn genomen, waaronder drie kalasjnikovs, een handwapen, een granaat en een vijftal geweren. De ontbinding van de groep was in januari al bevolen door minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant omdat het om een gewapende groep zou gaan die de Franse republiek bedreigde.

Volgens politiewoordvoerders was de actie al langer gepland en is ze niet onmiddellijk het gevolg van de moorden die Merah uitvoerde, voor hij door een interventieteam van de Franse politie werd omsingeld en doodgeschoten, vorige week donderdag. President Nicolas Sarkozy kondigde vanochtend op de radio aan dat er nog meer invallen zullen plaatsvinden. Nadat was duidelijk geworden dat Merah de zevenvoudige moordenaar was van Toulouse en Montauban, had de president al aangedrongen op grondige screening van alle potentiële moslimextremisten.

Volgens Gilles Keppel, een kenner van de islam in de banlieue, bewijzen de arrestaties dat de politie zich heeft aangepast aan een nieuw soort radicalisering onder jonge moslims. Die is minder gestructureerd binnen grote organisaties, maar gebeurt door losse contacten via het internet, zoals bij Forsane Alizza het geval is.

Mohamed Merah werd gisteravond begraven op een islamitisch kerkhof even buiten Toulouse. Dat gebeurde nadat Algerije een begrafenis had geweigerd, zoals de vader van Merah had gevraagd. De burgemeester van Toulouse besliste toen tot een begrafenis in zijn stad, ook nadat zowel de islamitische als joodse gemeenschap daarop had aangedrongen om een lange discussie hierover te vermijden. Onder zijn slachtoffers waren vier joden, onder wie drie jonge kinderen. Merah kreeg een anoniem graf. Bij zijn begrafenis waren een veertigtal jongeren aanwezig, maar niet een familielid.