Hongaarse president zegt al zijn afspraken af - positie wankelt

Premier Viktor Orban and President Pal Schmitt (recht) twee weken geleden voor het Hongaarse parlement. Foto AFP / Attila Kisbenedek

De Hongaarse president Pál Schmitt heeft al zijn afspraken voor vandaag afgezegd. Dit voedt de geruchten dat hij misschien wel af zal treden. Zijn positie is wankel sinds de Semmelweis universiteit in Boedapest Schmitt gisteren zijn wetenschappelijke doctorstitel afnam.

Dit deed die universiteit nadat bekend werd dat Schmitt zijn proefschrift bijna geheel heeft overgeschreven. Een academische onderzoekscommissie concludeerde dit.
De commissie meent dat 200 van de 215 pagina’s in Schmitt’s proefschrift over de geschiedenis van de Olympische Spelen direct zijn vertaald of deels overeenkomsten vertonen met twee andere publicaties.

Toch vermeed de commissie het woord plagiaat. Ook oordeelde het dat de president geen blaam treft omdat zijn universiteit hem had moeten waarschuwen dat het “ongebruikelijke extensieve” kopiëren van andermans teksten niet toelaatbaar is.

Ophef over Schmitt ook schadelijk voor premier Orbán

De rechts-populistische premier Viktor Orbán zei vanochtend dat het aan Schmitt is om over zijn toekomst te besluiten. Schmitt zelf zei gisteren nog dat hij niet overwoog af te treden. Hij zei:

“Ik ben niet tot president gekozen wegens het proefschrift dat ik twintig jaar geleden schreef, maar veel waarschijnlijker wegens andere kwaliteiten.”

Het presidentschap in Hongarije is vooral een ceremoniële functie. Toch is alle ophef lastig voor met name premier Orbán. Schmitt is een partijgenoot van de rechtse Orban en een belangrijke bondgenoot van de premier in zijn strijd om zeer omstreden hervormingen door te voeren in Hongarije.

Extra negatieve publiciteit kan Orbán eigenlijk niet gebruiken. Het beleid van Orban staat onder grote druk vanwege de aanhoudende economische malaise in het land en kritiek vanuit Europa op omstreden grondwetswijzigingen die de politieke onafhankelijkheid van de Hongaarse centrale bank bedreigen en de democratie zouden schaden.