Hongaarse president Schmitt treedt niet af

Premier Viktor Orban and President Pal Schmitt (recht) twee weken geleden voor het Hongaarse parlement. Foto AFP / Attila Kisbenedek

De Hongaarse president Pál Schmitt treedt niet af, ondanks dat zijn doctorstitel hem donderdag werd afgenomen wegens plagiaat, meldt persbureau Reuters. Schmitt zei vrijdagavond op de Hongaarse staatstelevisie dat hij een nieuw proefschrift gaat schrijven, om te bewijzen dat hij wel degelijk kan voldoen aan academische kwaliteitseisen.

Schmitt zei vrijdag op de Hongaarse televisie dat zijn geweten ‘zuiver is’ als het aankomt op zijn proefschrift over de Olympische Spelen en dat ‘het niet goed voelde’ toen zijn doctorstitel werd afgenomen. Hij beklaagde zich over het feit dat hij zich niet eerst mocht verantwoorden tegenover het universitaire panel dat hem zijn titel ontnam.

Demonstranten eisten vertrek van Schmitt

Tientallen demonstranten hebben vandaag voor Schmitts ambtswoning geprotesteerd voor zijn vertrek. Leden van Politiek Kan Anders, de kleinste oppositiepartij in het Hongaarse parlement, zwoeren hun tentjes voor het Sandorpaleis niet op te breken voordat Schmitt is opgestapt.

Schmitt verliest doctorstitel door overschrijven

Eerder vandaag werd bekend dat Schmitt al zijn afspraken afzegde in verband met het afnemen van zijn doctorstitel. Dit voedde geruchten dat hij misschien zou aftreden.

De universiteit ging tot actie over nadat bekend werd dat Schmitt zijn proefschrift bijna geheel heeft overgeschreven. Een academische onderzoekscommissie concludeerde dit. De commissie meent dat 200 van de 215 pagina’s in Schmitt’s proefschrift over de geschiedenis van de Olympische Spelen direct zijn vertaald of deels overeenkomsten vertonen met twee andere publicaties.