Frankrijk arresteert negentien vermoedelijke moslimextremisten

Elite-troepen van de Franse politie arresteren een verdachte in de buurt van Nantes. Foto Reuters / Stephane Mahe Elite-troepen van de Franse politie arresteren een verdachte in de buurt van Nantes. Foto Reuters / Stephane Mahe

Elite-troepen van de Franse politie hebben vanochtend vroeg negentien vermoedelijke moslimextremisten opgepakt. De arrestaties vonden in verschillende plaatsen in Frankrijk plaats, waaronder in Toulouse waar Mohammed Merah onlangs zeven mensen doodschoot.

De andere arrestaties vonden plaats in Nantes, Le Mans en in de regio Parijs, meldt persbureau Reuters. De Franse president Nicolas Sarkozy heeft laten weten dat bij sommige verdachten wapens zijn aangetroffen, waaronder kalasjnikovs.

Volgens de Franse krant Le Figaro zou het gaan om leden van de fundamentalistische moslimbeweging Forsane Alizza. Die groep werd eind vorige maand door de Franse staat ontmanteld en verboden. De groep ageerde onder meer tegen het Franse boerkaverbod.

De politie heeft inmiddels laten weten dat de arrestaties niet in direct verband staan met het onderzoek naar Merah.

Mohammed Merah werd gisteren in Toulouse begraven. Zijn broer Abdelkader Merah is deze week aangeklaagd voor medeplichtigheid aan de moorden.