Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

FNV mag spotje lachende Rutte blijven uitzenden

Een fragment uit het FNV-spotje waarin de suggestie wordt gewekt dat premier Rutte de zorgen van gehandicapten weglacht.

Werknemersvereniging FNV mag een televisiespotje tegen bezuinigingen op de zorg, met daarin een schaterlachende premier Mark Rutte, blijven uitzenden. De Reclame Code Commissie kreeg een flink aantal klachten van mensen die het smakeloos vinden dat de suggestie wordt gewekt dat het kabinet lacht om de geuite zorgen.

De commissie toont er begrip voor dat mensen het spotje misschien niet kunnen waarderen, maar vindt niet dat de FNV te ver gaat. Het filmpje, waarin gehandicapten hun zorgen uitspreken over de bezuinigingsmaatregelen, blijft volgens de commissie binnen de grenzen van de vrijheid van meningsuiting. Bovendien is de boodschap van een politieke aard en daarover kunnen de meningen nu eenmaal sterk verschillen, stelt de commissie.

De FNV is blij met de uitspraak en is van plan het spotje te blijven gebruiken. “Wij hebben met opzet gekozen voor een tv-commercial met een heldere, duidelijk zichtbare boodschap”, zegt FNV’er Leo Hartveld. “Daarbij is het zo dat er tot voor kort weinig aandacht was voor deze bezuinigingen. Deze commercial heeft bijgedragen om de discussie hierover los te maken.”

http://youtu.be/Q_MHNjDiz2U