Espresso met kroongetuige Peter la S.

Kroongetuige Peter la S. heeft justitie beschuldigd van bedreiging en afpersing. ‘Ze hebben me onder druk gezet,’ zegt hij bij een espresso. ‘Ik moest van alles zeggen over Kees Houtman en Willem Holleeder, maar ik wist alleen leuke dingen te vertellen.’ Kan hij een voorbeeld noemen?

De extra beveiligde rechtbank in Amsterdam waar een groot deel van het liquidatieproces Passage zich afspeelt. Foto NRC / Maurice Boyer

Bedreiging

Kroongetuige Peter la S. heeft justitie beschuldigd van bedreiging en afpersing. ‘Ze hebben me onder druk gezet,’ zegt hij bij een espresso. ‘Ik moest van alles zeggen over Kees Houtman en Willem Holleeder, maar ik wist alleen leuke dingen te vertellen.’ Kan hij een voorbeeld noemen? ‘Anekdotes,’ zegt La S. ‘Over die keer dat Willem een kogelvrij vest droeg in de sauna. Of dat Kees na zijn liquidatie nog een scheet liet.’ Heeft het OM hem gedwongen om verklaringen aan te passen of achter te houden? ‘Ja,’ zegt La. S. ‘Ik mocht op een gegeven moment niks meer zeggen over Finse sauna’s.’ Want anders? ‘Anders zou mijn familie wel eens gevaar kunnen lopen, zeiden ze.’

Uit documenten die in handen van de NOS zijn, blijkt dat kroongetuige Peter la S. 1,4 miljoen euro krijgt voor zijn verklaringen in het liquidatieproces Passage. ‘Ze hebben me ook een strafkorting van zes maanden beloofd als ik zou verklaren dat Willem Holleeder betrokken was bij liquidaties in de onderwereld,’ zegt La. S. Wat heeft hij gezegd? ‘Ik heb gezegd dat ik helemaal niet uit de gevangenis wil.’ En toen? ‘Toen boden ze me een Maserati aan,’ vertelt de kroongetuige. ‘Maar ik wil veel liever een anonieme Fiat Panda.’ Komt er nog schot in de zaak? ‘Ze zijn nu aan het onderzoeken of er 1,4 miljoen euro in de achterbak van een Panda past.’