Energiek op het veld, fris in het leven

Brett Holman vertrekt na tien jaar in het Nederlandse profvoetbal naar Aston Villa. Met zijn huidige werkgever AZ versloeg hij gisteren Valencia (2-1), met een doelpunt dat hem typeert.

Ricardo Costa, second left, Antonio Barragan, center in black, and goalkeeper Diego Alves, center in blue, of Valencia, react as Brett Holman of AZ, left, celebrates scoring 1-0 during the first leg quarter final Europa League soccer match at AFAS stadium in Alkmaar, Netherlands, Thursday March 29, 2012. (AP Photo/Peter Dejong)
Ricardo Costa, second left, Antonio Barragan, center in black, and goalkeeper Diego Alves, center in blue, of Valencia, react as Brett Holman of AZ, left, celebrates scoring 1-0 during the first leg quarter final Europa League soccer match at AFAS stadium in Alkmaar, Netherlands, Thursday March 29, 2012. (AP Photo/Peter Dejong) AP

Brett Holman, Australiër in Alkmaar, heeft zich feilloos aangepast. Hij zegt „hun” als hij „zij” bedoelt, zoals de Noord-Hollandse supporters, en spreekt volleerd het Nederlandse voetbaljargon. Met weinig woorden kijkt hij terug op zijn doelpunt en assist tegen Valencia, de nummer drie van Spanje. „We laten ons volgende week niet afslachten”, waarschuwt hij na de knappe overwinning (2-1) in de kwartfinales van de Europa League.

Holman vertrekt volgend seizoen naar Aston Villa, na tien jaar in het Nederlandse profvoetbal: vier seizoenen bij Excelsior, twee bij NEC en vier bij AZ. Hij werd in zijn eerste jaar in Alkmaar meteen landskampioen en won ook de Johan Cruijff Schaal, nu lonkt een tweede titel in de eredivisie. De 28-jarige aanvaller met tomeloze energie besloot al eerder zijn contract niet te verlengen. Een Australiër die naar de Premier League kan, blijft niet in de eredivisie.

Assistent-trainer Martin Haar kan het Holman niet verwijten. „Brett is een fantastisch mens, no-nonsense en wars van de aandacht rond de sport”, zegt hij. „Hij houdt zich in de spelersgroep vooral op de achtergrond, maar als hij wat zegt, snijdt het hout. Brett heeft zijn werklust, doelpunten en assists, maar haalt ook altijd een bepaald niveau. Dat is te danken aan zijn voorbeeldige instelling.”

Ook technisch directeur Earnest Stewart prijst de belastbaarheid van Holman. „Ik weet niet hoe typerend dat is voor Australiërs, maar hij staat daarbij heel fris in het leven. Brett heeft een rustig karakter, maar is in zijn sportbeleving op en top prof. Hij is misschien niet in woord de leider van het elftal, maar heeft op het veld wel een soort voortrekkersrol. Ook dat is een stukje cultuur.”

De precieze voetbalbenadering van trainer Gertjan Verbeek past Holman, net als de speelwijze met veel drang naar voren en het opjagen van de tegenstander. „Hij is echt een typische AZ-speler”, zegt Haar. „Zijn inzet is fantastisch en hij is altijd fit. Dat is een combinatie van zijn eigen drang altijd te presteren en de aanpak van Verbeek, die zorgt dat iedereen voldoende kan herstellen.”

Stewart spreekt als oud-spits vol bewondering over het doelpunt van Holman, in blessuretijd van de eerste helft. De Australiër volleerde bal uit een corner van Maarten Martens ineens in de kruising, buiten bereik van doelman Diego Alves. „Typisch Brett, in concentratie en techniek.”

Holman demonstreerde tien minuten voor tijd, na de gelijkmaker van Mehmet Topal, ook zijn inzicht bij de assist op Martens. „Het was een geslaagde avond”, zegt de hoofdrolspeler. „Ik denk dat we thuis altijd voor de overwinning moeten spelen, zeker met onze vorm van nu. Zo’n wedstrijd geeft extra energie en scherpte. Daarvoor zijn we beloond.”

Valencia-trainer Unai Emery was juist zo beducht geweest voor de koploper van de eredivisie. Hij vindt AZ een betere ploeg dan PSV, dat kansloos was tegen zijn ploeg in de achtste finales. Maar Verbeek heeft zijn elftal beter gepositioneerd, zeker in verdedigend opzicht.

Valencia bleek niet naar Alkmaar gekomen om te verdedigen, wat Udinese in de vorige ronde fataal werd. Het fitte, goed ingespeelde elftal van Emery zette AZ op het middenveld onder druk en kreeg al in de eerste helft goede mogelijkheden. Holman erkent dat de thuisploeg bij vlagen de grip kwijt was op het aanvallend ingestelde Valencia. Maar AZ slaagde vooral in de tweede helft erin gelijkwaardig te zijn en was doeltreffender in het benutten van kansen.

Dat de ploeg van Verbeek weinig tekenen van vermoeidheid toonde, was opvallend. „Wij zijn niet moe, dat heeft iedereen dan echt verkeerd zien”, lachte Holman. „Ik denk dat we ook slim met onze energie zijn omgesprongen. We zijn na de gelijkmaker wat ingezakt en hebben gewacht op onze kansen voor een uitval. Dat is gelukt. Mijn eigen doelpunt zat er ook wel lekker in. Ik weet niet of het mijn mooiste is.” Lachend: „Ik heb er zoveel gemaakt.”

AZ wacht komende zondag de competitiewedstrijd tegen Vitesse, als opmaat naar een zwaar programma in de eredivisie. Maar met de goede uitgangspositie zal Verbeek bepalende voetballers als Holman niet sparen tegen Valencia, komende donderdag bij de return in het imposante stadion Mestalla. „We moeten niet in paniek raken”, zegt de Australische international. „Het is ook onze verdienste dat Valencia vandaag niet heeft gewonnen. Ze zullen op eigen veld nog aanvallender spelen, maar wij willen ook daar een doelpunt maken.”

Met Aston Villa, vijftiende in de premier League, zegt Holman nog niet bezig te zijn. Eerst wil hij het seizoen met AZ met een prijs besluiten. Assistent-trainer Haar hoopt dat ze Holman bij zijn nieuwe club op de juiste manier zullen gebruiken. „Wij spelen met drie spitsen, dat is in Engeland niet gebruikelijk. Als ze hem naast een statische spits opstellen als beweeglijke tweede spits, die in de ruimtes loopt, dan komt hij ook in die competitie goed tot zijn recht.”