Eet Cameron zelf weleens een pasteitje?

De Britse premier Cameron is een half baked (halfgare) premier, die porky pies (leugens) vertelt en humble pies zou moeten eten (zoete broodjes moet bakken). Steen des aanstoots is een onschuldig lijkend belastingplan om 20 procent btw te heffen over warme broodjes.

Want onder de maatregel vallen vooral populaire snacks als pasteitjes en saucijzenbroodjes, terwijl brood als eerste levensbehoefte belastingvrij blijft. Maar wat is brood? En wat als warme broodjes afkoelen: zijn ze dan uitgezonderd van btw?

Onderliggend speelt het imagoprobleem mee dat deze regering maar niet van zich kan afschudden: dat van rijkeluiszoontjes die niet weten hoe de gewone Brit leeft. Want die eet pasteitjes en saucijzenbroodjes, terwijl minister van Financiën Osborne in het Lagerhuis moest bekennen dat hij zich niet kon herinneren wanneer hij voor het laatst bij Greggs was geweest, een goedkope bakkersketen die in iedere winkelstraat zit.

David Cameron probeerde de schade te beperken door zijn liefde voor Cornish pastry te verklaren. Die had hij voor het laatst op het station van Leeds gegeten: „Ik herinner me dat ik een grote koos, en hij was lekker.” De desbetreffende pasteikiosk blijkt al vijf jaar dicht te zijn.

De Labour-oppositie liet zich ondertussen glunderend fotograferen in een Greggs met een grote zak saucijzenbroodjes.

Het is niet de enige blunder die de regering deze dagen achtervolgt. Minister van Algemene Zaken Francis Maude riep burgers op jerrycans met benzine te vullen, uit voorzorg op een verwachte staking van tankwagenchauffeurs. Tot woede van de brandweer: het is illegaal.

Tabloid de Daily Mail concludeerde: „De familieauto volgooien en een snack kopen, zijn twee van die simpele dagelijkse dingen. Woensdag zorgden ze voor een dag die de regering tussen farce en paniek deed laveren.”

Correspondent Verenigd Koninkrijk & Ierland