De volgende halte is… Lionel Messi

Screenshot van de Olympische Legenden Kaart.

Deze zomer bij uitstappen bij de beroemde tennisser Rafael Nadal of zwemkampioen Johnny Weismuller? Dat kan. Het Londense vervoersbedrijf Transport for London heeft alle stationsnamen op de bekende metrokaart vervangen door die van Olympische sporters.

Onze correspondent in Londen, Titia Ketelaar, schreef er vandaag over in NRC Handelsblad:

“Wie deze zomer met de Eurostar naar de Spelen in Londen komt, arriveert bij turnster Nadia Comaneci. Met de metro ga je vervolgens via de tennissers Rafael Nadal en Roger Federer, om na een overstap via atleet Carl Lewis zwemmer Michael Phelps te bereiken.

Althans, virtueel. Op de olympische variant die Transport for London (TfL) maakte van de beroemde metrokaart van Harry Beck uit 1931 zijn de stationsnamen vervangen door olympische sporters. In werkelijkheid blijft Carl Lewis gewoon Liverpool Street heten.”

Klik op het kaartje voor een proefversie in PDF:

Uiteraard staan er ook Nederlandse sporters op de kaart, schrijft Ketelaar:

“Op de olympische kaart is Nederland met vijf sporters goed vertegenwoordigd. Zwemmer Pieter van den Hoogenband kreeg het drukke Tottenham Court Road in het centrum toegewezen. Judoka Anton Geesink (Prince Regent) is je station voor het Excel Stadion, waar tijdens de Spelen wordt gejudood. Zwemster Inge de Bruijn is Wanstead, een buitenwijk in het noordoosten, waar Mike Leighs film Another Year zich afspeelt. En hockeyer Stephan Veen is Carpenders Park, omringd door golfbanen én officieel geen Londen meer.”

Deze persiflages gingen TfL’s eigen variant voor

Het is zeker niet de eerste keer dat er persiflages zijn gemaakt op de wereldbekende kaart. Zo was er al een muziekvariant van de metrokaart (PDF) en eentje met wetenschappers en andere intellectuelen genaamd The Great Bear. Hier nog meer persiflages op de London tube map. Oh, en zo ziet de metrokaart eruit als ‘ie geografisch zou kloppen.

De olympische Tube is online bij TfL te koop. Voor Londenaren is er volgens Ketelaar echter voor de zomer nog een belangrijkere kaart: die met de stations waar het bij de Spelen zo druk wordt dat je ze beter kunt vermijden.

    • Judith Laanen