Column

Dat wil iedereen wel: geld toe bij overname

Eind van de maand, dus tijd voor de meest memorabele momenten van maart.

5 Koopje van de maand. Achmea versterkte vorig jaar zijn leidende positie op de zorgverzekeringsmarkt door een fusie met De Friesland, de dominante regionale zorgverzekeraar. Omdat de zorgverzekeringsmarkt een landelijke markt is, maalt concurrentiewaakhond NMa niet om regionale bijna-monopolies. De Achmea-Friesland combinatie heet een fusie, maar is feitelijk een overname van De Friesland door Achmea. Zo staat zij ook in de boeken van Achmea over 2011. Maar wel een overname met een ongewoon prijskaartje. Achmea heeft 71 miljoen euro minder betaald dan de werkelijke waarde. Coöperatie Achmea telt de ‘overnamekorting’ daarom bij de winst op. Bijna-monopolist worden en geld toe krijgen? Kan alleen in Nederland.

4 Truc van de maand. Ondernemers streven, zoals bekend, steevast naar het allerhoogste. Het allerhoogste rendement. Zoals het rendement op het vermogen. Simpel gezegd: lagere kosten, meer inkomsten. Maar als dat niet lukt, bijvoorbeeld omdat de markt stenig en kaal is? Dan verlaag je toch het vermogen. Bouwbedrijf VolkerWessels betaalt een aandeelhouder een ‘superdividend’ van 180 miljoen euro. De aandeelhouder betaalt daarmee een lening af. Met een lager vermogen is de doelstelling van 15-20 procent rendement op het vermogen (nu: 8,6 procent) opeens wél haalbaar.

3 Sneu (1). De drie bestuurders van de NS zijn er klaar voor. Klaar voor hun welverdiende bonus. Zij hebben de afgesproken doelstelling in 2011 voor de volle 100 procent gerealiseerd. Wat die doelstellingen concreet en gedetailleerd zijn, laat het jaarverslag in het midden. Het is natuurlijk wel jammer dat niet alle klanten de bereikte resultaten op waarde weten te schatten. Zo scoort de NS op punctualiteit (dat is: trein op tijd plus of minus 5 minuten) een record: 94,7 procent. Daar staat tegenover dat ‘maar’ 51 procent van de reizigers de NS een cijfer 7 of hoger geeft voor het op tijd rijden. Dus toch een bonus, maar wat minder dan het maximum? De commissarissen en de bestuurders hadden op 24 februari, toen zij de jaarrekening ondertekenden, andere prioriteiten, schrijven zij, dan het vaststellen van de bonus. Dat kan niet de sneeuw zijn geweest. De dooi had toen al ferm ingezet.

2 Sneu (2). Ook de bestuurders van ABN Amro, onze nationale commerciële staatsbank, voldeden aan alle doelstellingen. Maar helaas, staatsbanken betalen geen bonussen aan bestuurders. Dat geldt niet voor andere sleutelfuncties. Die krijgen wel wat extra’s. Uit het jaarverslag blijkt dat 175 bankmensen samen 39,8 miljoen euro vast salaris krijgen plus ruim 26 miljoen euro bonussen, waarvan 17,5 miljoen euro contant wordt afgerekend. Gemiddelde beloning per persoon: ruim 378.000 euro, waarvan bijna 40 procent bonus.

1 De barometer. Gaat het al beter met de Nederlandse economie? Nee. De gecombineerde indicatoren van de verwachtingen van consumenten en werkgevers in maart, die de Europese Commissie gisteren publiceerde, laten opnieuw een daling zien. In de eurozone als geheel. In Duitsland. In Nederland. Sof voor de export, pech voor de consumptie. De Nederlandse barometer staat nu op laagste punt van twaalf maanden.