Commissie: staf Maasstad Ziekenhuis faalde

118 patiënten raakten besmet met de bacterie OXA48, drie besmette patiënten stierven.

Rotterdam. Bij de uitbraak van een multiresistente bacterie in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis zijn microbiologen, intensivecareartsen en bestuur ernstig tekortgeschoten. Dit concludeert de commissie-Lemstra in haar gisteren verschenen rapport.

De commissie onderzocht het afgelopen half jaar hoe de bacterie OXA48 zich kon verspreiden en waarom adequate bestrijding zo lang op zich liet wachten. Drie besmette patiënten stierven, 118 raakten besmet.

De microbiologen die bacteriën moeten detecteren en verspreiding moeten voorkomen, hebben volgens Lemstra hun „kerntaken verwaarloosd”. Zij hadden in november 2010 een speciaal team moeten vormen om de bacterie aan te pakken. Toen al was er bewijs dat patiënten in het ziekenhuis besmet raakten.

De artsen van de intensive care hadden hun afdeling tijdelijk moeten sluiten om verspreiding te voorkomen. In plaats daarvan richtten ze een „schoon” en een „vies” deel in. Bij plaatsgebrek verhuisden patiënten soms naar de vieze IC. Ook hadden de IC-artsen de directie moeten inlichten. Pas toen de NOS mei vorig jaar over de epidemie berichtte, informeerden ze directeur Paul Smits.

Ook Smits treft blaam, schrijft de commissie. Het ziekenhuis had „geen kwaliteits- en veiligheidscultuur en geen kwaliteitsinstituut”, Smits vond dat een professionele verantwoordelijkheid van de artsen. NRC