COC dringt aan op stop concerten reggaester

,,Rastaman don’t apologize to no battybwoy/If yuh diss King Selassie I will gunshot yuh bwoy.” Om dit soort anti-homoteksten van de Jamaicaanse reggaester Sizzla Kalongi wil COC Nederland dat alle drie zijn optredens worden afgelast. In nummers als Nah Apologize zegt Sizzla homo’s (battyboys) geen excuses te geven, door het hart te schieten en te laten branden. Het nummer was een reactie op een ban van Groot-Brittannië in 2004 wegens Sizzla’s vermeend homofobische teksten.

Sizzla’s optreden woensdag in Stockholm is na protest wel afgelast. Ook drie shows in Spanje in april zijn afgeblazen – na 40.000 handtekeningen op een petitie.

Vanavond treedt de controversiële artiest op in de Melkweg (Amsterdam), dit weekend in Heidegger, Rotterdam en Oosterpoort, Groningen. „In ons land mag geen plaats zijn voor artiesten die oproepen om homo’s in brand te steken en ze door het hart te schieten”, zegt Vera Bergkamp, voorzitter van COC Nederland. ,,We doen een dringend beroep op de organisatoren om afstand te nemen van deze homohater en zijn concerten te annuleren.”

Het COC had de afgelopen dag ‘intensief contact’ met de betrokken podia. Die laten weten te betreuren dat het COC oordeelt ‘op basis van oude songteksten’. Zij, en Sizzla zelf in een statement, verwijzen naar de Reggae Compassionate Act (RCA) uit 2007, waarin artiesten als Buju Banton, Beenie Man en Sizzla verklaren zich te ‘richten op het uitdragen van een boodschap van liefde’ en niet ‘aan te willen zetten tegen haat of geweld tegen welke groep dan ook’.

Het COC wijst er op dat eerdere beloften van Sizzla op dit punt weinig waard zijn gebleken. De concerten gaan door. De Rotterdamse politiek wil dat het concert ‘nauw in de gaten wordt gehouden’ en dat er wordt ingegrepen als de wet wordt overtreden.