Change trains at Carl Lewis

Kunstenaars deden het al vaak: een persiflage maken op de Londense metrokaart met veranderde stationsnamen. Voor de Olympische spelen doet de ‘Tube’ het nu zelf.

Wie deze zomer met de Eurostar naar de Spelen in Londen komt, arriveert bij turnster Nadia Comaneci. Met de metro ga je vervolgens via de tennissers Rafael Nadal en Roger Federer, om na een overstap via atleet Carl Lewis zwemmer Michael Phelps te bereiken.

Althans, virtueel. Op de olympische variant die Transport for London (TfL) maakte van de beroemde metrokaart van Harry Beck uit 1931 zijn de stationsnamen vervangen door olympische sporters. In werkelijkheid blijft Carl Lewis gewoon Liverpool Street heten.

Het is de eerste keer dat het vervoersbedrijf zelf een persiflage maakt; kunstenaars maakten er al tientallen. Zoals The Great Bear van kunstenaar Simon Patterson uit 1992, waarop ieder station van de Tube, de ‘Pijp’, zoals de metro in het dagelijks gebruik heet, een ster of planeet is. Als je goed kijkt, zie je dat de filosofenlijn van Karl Marx de filmsterrenlijn van Zeppo Marx kruist. Zeker zo knap is de muziekkaart waar door het station Neil Young zowel de poplijn als rock komt, en de metroplattegrond van Simon Clarke, die laat zien wat de werkelijke afstand tussen de stations is.

Op de olympische kaart is Nederland met vijf sporters goed vertegenwoordigd. Zwemmer Pieter van den Hoogenband kreeg het drukke Tottenham Court Road in het centrum toegewezen. Judoka Anton Geesink (Prince Regent) is je station voor het Excel Stadion, waar tijdens de Spelen wordt gejudood. Zwemster Inge de Bruijn is Wanstead, een buitenwijk in het noordoosten, waar Mike Leighs film Another Year zich afspeelt. En hockeyer Stephan Veen is Carpenders Park, omringd door golfbanen én officieel geen Londen meer.

Wielrenster Leontien van Moorsel heeft het minder getroffen: ze kreeg Neasden, in het satirische blad Private Eye vereeuwigd als trieste woonplaats van Sid en Doris Bonkers, de enige fans van een voetbalclub die nooit won. Gelukkig ligt het heerlijke Brent Reservoir vlakbij, waar tijdens de Spelen van 1948 werd geroeid.

Opvallend genoeg ontbreekt atlete Fanny Blankers-Koen, die in 1948 vier gouden medailles won. Van den Hoogenband noemde dat vanochtend in het AD „belachelijk”: „Ze mag mijn station hebben.”

De olympische Tube is online bij TfL te koop. Voor Londenaren is er echter voor de zomer nog een belangrijkere kaart: die met de stations waar het bij de Spelen zo druk wordt dat je ze beter kunt vermijden.