Cees Holtkamp: feelgood boterkoek

Vreemd, ik zou hebben kunnen zweren dat het recept ook te vinden was in Comfort Food, een boek vol calorische antidepresssiva van collega Janneke Vreugdenhil, maar daar blijkt helemaal geen boterkoek in te staan. Toch mag het in een opsomming van troosteten niet ontbreken. Wat mij betreft dan, want als het devies luidt: eet je gelukkig, dan heeft ieder zijn eigen medicijn.
De magie van boterkoek ligt uiteraard in de verwerking van voldoende boter, maar baktechniek en serveertemperatuur spelen ook een belangrijke rol. Een hardgebakken rand met een halfgaar interieur is ideaal en dan vooral niet te koud geserveerd. Een koude boterkoek mist smaak en smeuïgheid, eigenlijk deugt het al niet als je vingers er niet vet van worden.

In de video maakt Cees Holtkamp -bijgestaan door zijn kleindochter Stella- een boterkoekvariant met gember. Het recept is niet moeilijk

300 gram roomboter
100 gram kristalsuiker
100 gram witte basterdsuiker
een snufje zout
300 gram bloem
150 gram gekonfijte gember, gehakt
16 bolletjes gekonfijte gember
een losgeklopt ei om de bovenkant van de koek mee te bestrijken

Meng de boter met het suiker en het zout
Kneed darna de bloem erdoor tot een samenhangende deegbal
Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minstens een uur rusten in de koelkast
Verwarm de oven voor op 200 graden
Deel het deel in tweeën. Druk de helft uit in een springvorm van 24 centimeter. verdeel de gehakte gember daarover, blijf daarbij een centimeter uit de rand en dek af met de op maat uitgerolde andere helft van het deeg. Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei. Versier de koek met gemberbolletjes, druk ze er licht in en bestrijk nogmaals met ei. Bak de koek 20 minuten in de voorverwarmde oven.