CDA'ers boos om korten OS

Binnen het CDA klinkt forse kritiek op het voornemen van de coalitie om 1 miljard euro op ontwikkelingssamenwerking te bezuinigen. De korting van een kwart zou ingaan tegen de internationale solidariteit waar het CDA voor staat.

„Moreel en juridisch is er geen ruimte meer om kortingen door te voeren”, zegt Jos van Gennip, oud-directeur van het wetenschappelijk instituut van het CDA. „Vergeet niet dat er bij de formatie al bijna 1 miljard op ontwikkelingssamenwerking is bezuinigd. De ruimte die er was, is al gebruikt.” Nederland houdt zich zo niet aan de afspraken en is dan „geen betrouwbare partner meer. We breken dan ons woord.”

In het Catshuis is over een korting op ontwikkelingssamenwerking zogenoemde wilsovereenstemming bereikt, bevestigen bronnen dichtbij de onderhandelingen. Het zou gaan om circa 1 miljard van de 4,5 miljard die er nu jaarlijks aan wordt uitgegeven.

Janne Nijman, lid van het Strategisch Beraad, kan zich „niet voorstellen dat CDA-onderhandelaars hiertoe besluiten”. Het Strategisch Beraad is de commissie die de partijlijn voor de komende jaren moest bepalen. „Een bezuiniging van een kwart staat haaks op de internationale solidariteit die wij zo belangrijk vinden.” Volgens Nijman volgen veel CDA’ers deze discussie kritisch. „Dit laat niemand onberoerd. Wat is er dan over van de CDA-lijn?”

Voordat de besprekingen begonnen hebben CDA-prominenten gewaarschuwd voor de gevolgen van bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. In een brief, die in handen is van de NOS, schrijven oud-premier Lubbers, en oud-ministers Bot, Van den Broek, Kooijmans, Van Ardenne, Bukman, Deetman en Hirsch Ballin dat het buitenland niet een sluitpost mag worden.