Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Ontwikkelingshulp

CDA-prominenten kraken bezuinigingen ontwikkelingshulp

Binnen het CDA klinkt forse kritiek op het voornemen van de coalitie om 1 miljard euro op ontwikkelingssamenwerking te bezuinigen. De korting van een kwart zou ingaan tegen de internationale solidariteit waar het CDA voor staat, schrijft NRC Handelsblad vandaag.

“Moreel en juridisch is er geen ruimte meer om kortingen door te voeren”, aldus Jos van Gennip, oud-directeur van het wetenschappelijk instituut van het CDA, tegen de krant.

“Vergeet niet dat er bij de formatie al bijna 1 miljard op ontwikkelingssamenwerking is bezuinigd. De ruimte die er was, is al gebruikt.”

Janne Nijman, lid van het Strategisch Beraad, kan zich “niet voorstellen dat CDA-onderhandelaars hiertoe besluiten”. Volgens Nijman volgen veel CDA’ers deze discussie kritisch.

“Een bezuiniging van een kwart staat haaks op de internationale solidariteit die wij zo belangrijk vinden. Dit laat niemand onberoerd. Wat is er dan over van de CDA-lijn?”

‘Over geen enkel thema definitieve overeenstemming’

Bronnen dichtbij de onderhandelingen bevestigen dat er een zogenoemde wilsovereenstemming zou zijn bereikt over een korting op ontwikkelingssamenwerking. Het zou gaan om circa 1 miljard van de 4,5 miljard die er nu jaarlijks aan wordt uitgegeven.

Zonder volledig akkoord is er echter over geen enkel thema definitieve overeenstemming, aldus politiek redacteuren Tom-Jan Meeus en Erik van der Walle in NRC Handelsblad vandaag:

“De onderhandelingsmethode in het Catshuis houdt in dat over geen enkel thema definitieve overeenstemming bestaat zolang er geen volledig akkoord is. Niemand is gebonden aan deelakkoorden mocht de zaak mislukken. Vandaar dat nu twee werkelijkheden circuleren. Lijstjes met maatregelen waarover ‘wilsovereenstemming’ bestaat, en anonieme bronnen die verklaren dat er nog altijd geen inhoudelijke akkoorden zijn gesloten: beide zijn waar.”

Oud-bewindslieden stuurden brief naar CDA-onderhandelaars

Al voordat de de onderhandelingen in het Catshuis begonnen hebben enkele CDA-prominenten de CDA-onderhandelaars in een brief gewaarschuwd voor de gevolgen van bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. Dat meldt de NOS, die de brief in handen heeft gekregen.

Volgens de NOS is de brief ondertekend door de de oud-ministers van Buitenlandse Zaken Bot, Van den Broek en Kooijmans, oud-premier Lubbers, de oud-ministers voor Ontwikkelingssamenwerking Van Ardenne en Bukman en de oud-bewindslieden Deetman, Hirsch Ballin en Van Gennip.

De brief is gedateerd op 10 februari en dus ruim voor de start van de onderhandelingen verstuurd. Dat de brief juist vandaag uitlekt is volgens Herman Staal, chef van de politieke redactie van NRC, niet echt verrassend. Staal:

“Het is natuurlijk niet echt toevallig dat de brief juist nu is gelekt. Op die manier kan worden geprobeerd de druk op te voeren, want ondanks dat de bezuinigingen op ontwikkelinghulp concreter lijkt te worden is er nog niks definitief. En deze bezuiniging ligt binnen het CDA, vooral bij de meer internationaal georienteerde CDA’ers echt heel erg gevoelig.”

Volgens de ondertekenaars van de brief zou Nederland met de bezuinigingen zichzelf in de voet schieten. Onze internationale positie zouden we voor een groot deel te danken hebben aan de internationale openheid en betrokkenheid. Ook zijn de ontwikkelingslanden van belang voor onze voedselvoorziening.

De ondertekenaars wijzen er volgens de NOS op dat staatssecretaris Knapen in november nog heeft laten weten dat hij achter de 0,7 procent van het bruto nationaal product aan ontwikkelingssamenwerking staat. Ook benadrukken de oud-bewindslieden hun ervaring.