Brieven boeken

Schrijvers en schrijfsters

Het heeft mij verbaasd dat het openingsartikel van Tim Parks, in de vertaling van Robert Dorsman, over hoe als schrijver literaire roem te verwerven, is geïllustreerd met foto’s van 16 Amerikaanse schrijfsters (Boeken, 23.03.11). Het artikel gaat overduidelijk uitsluitend over mannelijke schrijvers, getuige: ‘hij’, ‘de schrijver als ambachtsman’, ‘hem juist bewonderde, ‘zijn werk’, ‘een vakman’, ‘hij wil succes boeken’ etc. De schrijvers die genoemd worden, zijn ook allen mannen.

Wietske Prummel, Zwolle

Naschrift redactie:

Met ‘schrijver’ werden in het stuk van Tim Parks zowel mannelijke als vrouwelijke auteurs bedoeld. De portretten (resultaat van de zoekopdracht ‘author’ op Google) moesten de eenvormigheid uitstralen die Parks ook in zijn stuk noemt. Daarom kozen wij voor schrijvers van hetzelfde geslacht het hadden evengoed mannen kunnen zijn.

Warschau

Anneriek de Jong vermeldt in de laatste zin van haar bespreking van Astrid Rosenfelds roman Adams erfenis (Boeken,16.3.2012) ter vergelijking ook de roman Gerron van Charles Lewinsky. Dat boek speelt volgens De Jong in (het getto van) Warschau. Warschau komt echter in Gerron niet voor. Plaatsen van handeling zijn onder meer Berlijn, Amsterdam, Westerbork en vooral Theresienstadt in Tsjechië.

Cor de Back, Capelle aan den IJssel