Bosma’s inmenging wekt woede van ANC

25 straten in de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Pretoria kregen gisteren een nieuwe naam. Een gevolg is dat de Koningin Wilhelminalaan later dit jaar wordt omgedoopt tot Florence Ribeiro Avenue, naar een in de jaren tachtig vermoorde welzijnswerker.

Achttien jaar na de apartheid wil de stad via de straatnamen „ieders verleden representeren”, zei burgemeester Kgosientso Ramakgopa. Nu nog zijn bijna alle straten in het stadscentrum vernoemd naar Afrikaners, kolonisten van onder andere Nederlandse afkomst. Als deel van een compromis met de overwegend blanke oppositie zal de stad Pretoriusstraat en Paul Krugerstraat desondanks handhaven. Bovendien heeft het ANC-bestuur plannen om Pretoria om te dopen in Tshwane laten varen. De gemeente blijft Tshwane heten, de stad behoudt zijn oorspronkelijke naam Pretoria.

ANC-politici reageerden woedend op Nederlandse bemoeienis met de politiek zeer gevoelige kwestie. Tweede Kamerlid Martin Bosma (PVV) drong er deze week bij staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur, VVD) op aan „hier iets tegen te doen in het kader van internationaal cultuurbeleid”. Bosma vindt dat de „culturele erfenis van de onafhankelijke Boerenrepublieken Transvaal en de Oranje Vrijstaat” door de Nederlandse ambassadeur in Pretoria „verdedigd dient te worden”.

„Wiens land is Zuid-Afrika? Ze gaan nu te ver! ” schreef ANC-raadslid Vytjie Mentor gisteren ziedend op Facebook. „Moet ik nu iets gaan zeggen over welke namen ze aan hun straten in Nederland moeten geven? Denken ze dat ze nog steeds onze masters zijn? K*k!”