'Bin Laden negen jaar in Pakistan'

Negen jaar lang trok de voormalige Al-Qaedaleider Osama bin Laden met zijn gezin van het ene huis in Pakistan naar het andere. Dit blijkt uit het verslag van het verhoor door de Pakistaanse politie van Bin Ladens jongste vrouw, Amal Ahmad Abdul Fateh, die gedurende deze odyssee met valse papieren zelfs vier kinderen baarde in Pakistaanse ziekenhuizen. Een kopie van het verslag is in handen gevallen van het dagblad The New York Times, schrijft de krant vandaag.

Fateh bevond zich vorig voorjaar in hetzelfde vertrek als Bin Laden, toen Amerikaanse commando’s hun huis in Abbottabad binnenvielen. Haar echtgenoot werd daarbij gedood, zijzelf liep een kogelwond op in haar been maar overleefde. Anders dan Bin Ladens twee oudere echtgenotes, die in hetzelfde huis woonden, bleek zij bereid te vertellen wat er was gebeurd sinds zij in 2000 Bin Laden huwde en met hem haar intrek nam in een boerderij buiten de Afghaanse stad Kandahar.

Na de aanslagen van 11 september in New York verspreidde de familie zich. Bin Laden bleef in Afghanistan, maar Fateh reisde met haar pas geboren dochter naar de Pakistaanse stad Karachi. Daar bleven ze negen maanden maar bijna elke maand betrokken ze met assistentie van de oudste zoon van Bin Laden een andere woning. In de tweede helft van 2002 trok ze naar Peshawar, waar ze werd herenigd met haar man. Van daaruit vertrokken ze naar een huis in de bergen in het district Swat, net buiten de tribale gordel tussen Pakistan en Afghanistan waar toen al intensief werd gezocht naar Bin Laden. In 2003 gingen ze naar de plaats Haripur, waarna ze ten slotte met hulp van medewerkers van Bin Laden in Abbottabad terecht kwamen.

De trektocht door Pakistan werpt volgens The New York Times opnieuw de vraag op waarom de als competent bekend staande Pakistaanse inlichtingendienst ISI Bin Laden al die jaren nooit opmerkte.

Bin Ladens drie vrouwen en twee volwassen zoons zitten vast in Islamabad, waar ze naar verwachting volgende week in staat van beschuldiging worden gesteld voor het illegaal binnenreizen van Pakistan.