AZ boekt verrassende zege op Valencia

NOVUM133:EUROPA LEAGUE AZ VALENCIA:ALKMAAR;29MAR2012-Brett Holman viert zijn goal en zet de stand op 1-0Novum/rm/str.robert meerding Novum ROBERT MEERDING

Redacteur Voetbal

Alkmaar. AZ mag in Spanje niet de naam hebben van PSV, de koploper uit de eredivisie heeft met de uitschakeling van Anderlecht en Udinese een groeiende reputatie in de Europa League. Valencia-trainer Unai Emery schat de koploper uit de eredivisie zelfs hoger in dan de ploeg uit Eindhoven, die het in de achtste finales uitschakelde. Toch versloeg AZ de nummer drie van Spanje gisteren verrassend met 2-1.

Valencia bleek niet met verdedigende bedoelingen naar Alkmaar gekomen. De nummer drie van Spanje zette, net als PSV, de thuisploeg meteen onder druk en kreeg na tien minuten zijn eerste kans via spits Roberto Soldado. Doelman Esteban redde op de volley van dichtbij. Ook Jordi Alba kreeg een goede mogelijkheid, maar zag zijn schot gesmoord.

Met het aantrekkelijke aanvalsspel van Valencia kreeg ook AZ ruimte. Spits Jozy Altidore dacht twee keer recht te hebben op een strafschop, maar scheidsrechter Martin Atkinson zag het anders. Het kwartier voor rust zette Valencia even aan, maar bracht Brett Holman de thuisploeg in blessuretijd op voorsprong. De Australische buitenspeler die komende zomer vertrekt naar Aston Villa, volleerde de bal uit een corner van Maarten Martens in de kruising, buiten bereik van doelman Diego Alves.

Valencia kwam meteen na rust op gelijke hoogte, via een kopbal van controleur Mehmet Topal. De gasten kregen meer mogelijkheden en leken te denken dat ze de wedstrijd onder controle hadden, getuige de vroege wissel van de sterke spelmaker Sofiane Feghouli. AZ bleef echter compact spelen, zocht naar de geschikte momenten voor een uitval en werd tien minuten voor tijd beloond. Holman zette voor, Martens schoot raak. Vlak voor het einde kreeg Adam Maher zelfs de kans op een derde doelpunt, maar dat zou na de goede mogelijkheden van Valencia wat al te veel eer zijn geweest.

AZ nam slechts kortstondig de tijd voor een feestje met het eigen publiek. De ploeg uit Alkmaar wacht de komende weken een zwaar programma in de eredivisie. En met deze uitgangspositie in de Europa League zal trainer Gertjan Verbeek geen aanleiding zien enkele bepalende spelers te sparen, volgende week donderdag bij de return in Mestalla.

    • Michiel Dekker