In beeld

Algemene staking in Spanje

Spaanse arbeiders legden gisteren het werk neer uit protest tegen plannen van de regering voor hervormingen op de arbeidsmarkt. Verscheidene televisiezenders gingen uit de lucht en autofabrieken kwamen nagenoeg stil te liggen. Bij schermutselingen kort nadat de staking om middernacht van woensdag op donderdag begon raakten negen mensen gewond en werden 58 mensen opgepakt. De vakbond UGT meldde dat in de nachtploeg bijna alle arbeiders bij de autofabrieken van Renault, SEAT, Volkswagen en Ford het werk stil hadden gelegd. Ook in andere bedrijfstakken, de mijnen en havens wed gestaakt. Het ministerie van binnenlandse zaken stelde dat de situatie in het land in de ochtenduren vrijwel normaal was. De bonden protesteerden met de staking tegen plannen van de regering om de arbeidsmarkt te hervormen. De hervormingen moeten het voor bedrijven makkelijker maken overtollig personeel te ontslaan of de lonen en andere arbeidsvoorwaarden eenzijdig te verlagen. Daarnaast presenteert de regering vandaag een ontwerpbegroting met tientallen miljarden aan bezuinigingsmaatregelen. De maatregelen zijn volgens de regering van premier Mariano Rajoy noodzakelijk om de financiële en economische crisis te bezweren en de concurrentiekracht van Spanje te vergroten. Het Spaanse werkloosheidscijfer is nu bijna 23 procent, onder jongeren zelfs bijna vijftig procent.
Politieman ziet zich gisteren in het centrum van Barcelona van demonstranten gescheiden door een in brand gestoken container. De protesten richtten zich op hervormingen van de Spaanse arbeidsmarkt. Reuters / Carlos Ruano
Demonstranten kwamen gisteren samen op het Puerta del Sol plein in Madrid. Zij demonstreerden tegen een versoepeling van het ontslagrecht uit angst hun baan te verliezen. Reuters / Paul Hanna
Een demonstrant raakt slaags met de oproerpolitie op de plek in Madrid waar stakende buschauffeurs hun bussen parkeerden voorafgaand aan de demonstratie en staking van gisteren. Reuters / Sergio Perez
Demonstranten raken slaag met de politie als zij de ingang van een regionaal overheidskantoor in Santander proberen te blokkeren uit protest tegen geplande bezuinigingen en economische hervormingen. Reuters / Nacho Cubero
Een oudere vrouw staat tussen vakbondsleden voor een bar. De demonstranten proberen deze bar in Malaga te sluiten op de dag van de algemene staking, gisteren in Spanje. Reuters / Jon Nazca
Een demonstrant probeert op de dag van de algemene staking een stadsbus te stoppen in Madrid. AP / Alberto Di Lolli
Brandweermannen ruimen de ravage op van een in brand gestoken container in Madrid. AP / Alberto Di Lolli
Een man leest een boek in de volledig verlaten bagagehal in Terminal 4 van het vliegveld in Madrid. Het personeel van de luchthaven staakte gisteren ook. Reuters / Sergio Perez
Een ambtenaar arriveert bij haar werk. Politie zorgt dat zij veilig tussen de demonstranten door naar binnen kan. Reuters / Nacho Cubero
Demonstranten proberen een winkel te dwingen zijn deuren te sluiten op de dag van algemene staking. Reuters / Felix Ordonez
Een winkelier in Madrid sluit haar winkel onder druk van demonstranten. AP / Andres Kudacki
Demonstranten slaan stoelen kapot tijdens protesten op de dag van de algemene staking gisteren in Pamplona. AP / Alvaro Barrientos
Demonstranten scanderen slogans tijdens de algemene staking in Madrid. Reuters / Andrea Comas