‘Akkoord over bezuiniging van miljard euro op ontwikkelingshulp’

Mark Rutte bij de aankomst in het Catshuis gisteren. Foto AP / Rob Keeris

De onderhandelaars in het Catshuis hebben een akkoord bereikt over een bezuiniging van ruim één miljard euro op ontwikkelingshulp. Dat melden De Telegraaf en de Volkskrant. Het CDA heeft ingestemd met de korting, die vooral een wens was van PVV-leider Geert Wilders. Nu wordt jaarlijks zo’n 4,3 miljard euro aan ontwikkelingshulp uitgegeven.

Ondanks de ingelaste mediastilte en de moeilijke onderhandelingsweek, zeggen de kranten op basis van ingewijden te weten dat een akkoord op handen is. Volgens de Volkskrant zou het gaan om een pakket van veertien miljard aan bezuinigingen om zo het begrotingstekort in 2013 naar drie procent te brengen. Op de onderhandelingstafel zou onder meer het bevriezen van uitkeringen en beperking van de hypotheekrenteaftrek liggen.

Gisteren gingen VVD, CDA en PVV door met de onderhandelingen in het Catshuis. De gesprekken over nieuwe bezuinigingen werden woensdag voortijdig afgebroken. CDA en VVD rekenen op een akkoord binnen twee weken.

Vandaag tussen 15.00 en 19.00 uur wordt er verder onderhandeld in het Catshuis.