Witte Bourgogne

In de “Grand Guide des Vins de France 2011″ schrijven Bettane & Desseauve: “Arnaud Ente is een ambachtelijk en kleinschalig werkende Meursault-producent die wijnen van zeer grote klasse voorbrengt - wijnen waarbij het samenpel van kracht en zuiverheid een evenwicht oplevert dat vandaag de dag als zeldzaam bestempeld kan worden. Ente levert vrijwel uitsluitend aan toprestaurants.

Mocht u op een ‘intelligente’ wijnkaart een van zijn wijnen tegenkomen aarzel dan nooit, zelfs de aligoté is opmerkelijk te noemen. De basis van Ente’s domein betreft een groot Meursault-perceel (En Ormeau) dat is ingedeeld naar de leeftijd van de stokken, en waarvan vervolgens verschillende cuvées worden gemaakt.” En over de Clos des Ambres 2008 merken zij op: “De beste Meursault dit jaar van alles wat we geproefd hebben.”

Op zich verbaast deze recensie die de importeur op zijn website heeft gezet mij niet. Van wat ik tot op heden van dit toptalent in Bourgogne heb geproefd, was ook ik immer onder de indruk. En dat Arnaud Ente inmiddels ook in één adem wordt genoemd met geacheveerde grootheden als Comtes-Lafon, Roulot en Coche-Dury verbaast mij evenmin.

Wat mij wel verbaast is dat ik in mijn glas nu zijn standaard witte Bourgogne uit 2009 heb (€ 32,50). Het is dat ik er zelf bij was dat ik ‘m inschonk anders had ik bezworen dat ik in de top van Meursault was beland. Het maakt mij nieuwsgierig: hoe moet Arnaud Ente’s Meursault dan wel niet smaken?