Walsen met kippenvel

Walsen met kippenvel

klassiekWalzer Revolution/N.Harnoncourt

Fans zien ernaar uit. Nog drie weken en dirigent Nikolaus Harnoncourt (83) – nestor van de authentieke uitvoeringspraktijk en meester van avontuurlijke herontdekkingen en ongehoorde details – komt in Amsterdam Beethovens Missa Solemnis dirigeren bij het Concertgebouworkest. Het is een buitenkans Harnoncourt nog eens te horen in een meesterwerk; de vorige keer leidde hij op eigen verzoek Smetana’s niet overal even sterke Ma Vlast en zijn nieuwste cd’s zijn gewijd aan een al even typisch en typerend project: een herwaardering van de Weense wals. De wals, bepleit Harnoncourt, is een revolutionair genre. De huidige muur tussen serieuze en dansmuziek bestond niet in de negentiende eeuw. Met zijn Concentus Musicus Wien laat Harnoncourt horen wat die stelling omgezet in klinkende walsen, marsen en galoppes behelst. Met vijf verschillende klarinetten, authentieke koperblazers en een extreme mate van ritmisch raffinement klinken stukken als Strauss’ Radetzky-mars en Mozarts Kontretanz KV 609 zeer opwindend en opruiend. Dit repertoire door deze uitvoerenden live horen in een ontruimde Grote Zaal van het Concertgebouw! Ja! Er blijft altijd wat te dromen.

    • Mischa Spel