Waarom hangt er in bijna iedere lift een spiegel?

Na een lange werkdag stond Merve Ulubas (21) uit Elst weer eens in de lift. „Toen schoot me de vraag te binnen waarom er in vrijwel elke lift een spiegel hangt. Weten jullie hier het antwoord op?”

Er is een aantal redenen, vertelt Willem Turkenburg, directeur communicatie bij de Nederlandse vestiging van het Amerikaanse Otis Elevator Company, ’s werelds grootste fabrikant van liften en roltrappen. De belangrijkste is dat door het plaatsen van spiegels vandalisme wordt tegengegaan.

Omgevingspsycholoog Joren van Dijk legt uit hoe dat werkt. „Als je in de spiegel kijkt, heb je het idee dat je in de gaten wordt gehouden”, vertelt hij. „De aandacht van de potentiële vernieler wordt gefocust op zichzelf, waardoor meer zelfbewustzijn ontstaat en hij zich dus netter gaat gedragen.”

Maar zoveel valt er toch niet te slopen in een lift? „Dat dacht je”, zegt Turkenburg. Het komt soms voor dat mensen bijvoorbeeld lampen of liftknoppen kapot proberen te maken. „Of ze schrijven teksten op de wanden. Ook gebeurt het weleens dat er wordt geplast en gepoept in de lift.” Uit diverse onderzoeken is gebleken dat door spiegels het vandalisme afneemt, aldus Turkenburg.

Otis is de grondlegger van de moderne personenlift. In 1852 maakte Elisha Graves Otis, de oprichter van het bedrijf, de eerste veiligheidslift: een lift die niet naar beneden viel als de kabel brak. In de jaren daarna volgden ook de eerste spiegels in de lift, aldus Turkenburg.

Naast vandalisme is een andere belangrijke reden dat rolstoelgebruikers de spiegels nodig hebben om het overzicht in de lift te bewaren. Zo kunnen ze in de reflectie zien of de liftdeur open of dicht is, en of er iemand achter de rolstoel staat. Vrijwel alle nieuwe personenliften worden daardoor uitgerust met spiegels.

Een spiegel in een lift kent meer voordelen. Zo lijkt de ruimte groter en minder benauwend, wat van belang is voor mensen met claustrofobie. En de tijd lijkt sneller te gaan doordat je afgeleid wordt: in plaats van naar de liftwand te staren en na te denken over de veiligheid, kijken mensen naar zichzelf. Zit je haar wel goed? En er is tijd voor een laatste mascara-check.