Verhalende improvisaties

Verhalende improvisaties

jazzKenny Garrett: Seeds from the Underground

Saxofonist Kenny Garrett is een wisselvallige jazzmusicus. Hij kan vlammen in vurige solo’s, maar er zijn evenveel momenten dat hij verzandt in een bijna plichtmatig uitspelen van mooie thema’s, terwijl hij aanschurkt tegen lichtere funk. Dat maakt zijn albums ook tweeledig: aangenaam versus licht woest.

Zo ook Seeds from The Underground. Een fijn plaatje met Kenny Garrett op alt en sopraan, die zijn mooie motiefjes slechts enkele keren weet om te buigen naar een grovere aanpak. Garrett, die zijn loopbaan begon bij het Duke Ellington Orchestra, tot zijn recht kwam als blazer bij Art Blakey’s Jazz Messengers en echt internationaal doorbrak als saxofonist in de Miles Davis Band, zet heus stevig in. Straigt-ahead jazz ja, maar met Zuid-Amerikaanse ritmiek en verhalende improvisaties. De zwier is er vanaf het begin: zijn Boogety Boogety is een levendige latinjam van negen minuten. De door McCoy Tyner beïnvloede pianoakkoorden van pianist Benito Gonzalez en de ritmische spanning die percussionist Bird levert, stuwen op. Maar er is ook veel gewoner materiaal, waaruit blijkt dat Garrett dan toch geen keuze maakt.