Verbod op speculatie voor grote banken

Grote banken in Nederland mogen in de toekomst niet meer voor eigen risico en rekening gaan handelen. Dat heeft minister De Jager (Financiën, CDA) de Tweede Kamer gisteravond toegezegd in een debat over de toekomst van het financiële stelsel.

Banken als ING, Rabobank en ABN Amro bezweren dat ze vorm van speculatie momenteel niet te toe te passen, maar de politiek wil ook voor de toekomst de mogelijkheden op dit vlak inperken.

Met het verbod wil De Jager voorkomen dat banken, die weten dat ze vanwege hun grootte profiteren van een soort impliciete staatssteun, te grote risico’s nemen met spaargeld van consumenten. Hij sluit met zijn toezegging aan bij de Amerikanen waar de Volcker rule, vernoemd naar oud Fed-voorzitter Paul Volcker, medio dit jaar ingaat. Als adviseur van president Obama stelde Volcker twee jaar geleden voor om activiteiten te verbieden die niet in het belang zijn van cliënten. Juist dit soort gedrag is volgens Volcker een belangrijke oorzaak van de kredietcrisis.

Minister De Jager zal naast het verbod een commissie instellen die zich gaat buigen over de vraag hoe je stabiliteit in het financiële systeem bereikt. De minister volgt hiermee het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Dat zijn Europese landen die ook een grote financiële sector hebben en extra maatregelen aangekondigden om de risico’s van de banken voor de samenleving in te dammen.

De Jager komt met zijn plannen tegemoet aan een meerderheid in de Tweede Kamer die extra actie eiste in de discussie over banken. In Nederland zullen banken hun riskantere zakenbankdivisie en minder riskante nutsactiviteiten financieel en organisatorisch dienen te scheiden, zodat bij een eventuele nieuwe financiële crisis de organisaties makkelijk te splitsen zijn.