Van Caldenborgh welkom in Wassenaar

‘Ha, goed nieuws uit Wassenaar.” De Wassenaarse burgemeester Jan Hoekema (D66) komt na deze verzuchting superlatieven tekort om het initiatief voor een nieuw museum in zijn gemeente te prijzen. Waar Wassenaar de afgelopen weken veelvuldig de publiciteit haalde met vermeende seksuele intimiderende opmerkingen van een wethouder tegen een raadslid, daar is de pers nu naar raadhuis de Paauw gekomen voor de plannen van multimiljonair Joop van Caldenborgh.

Wassenaar heeft er alles aan gedaan om Van Caldenborgh ter wille te zijn, mogelijke nieuwe drempels zal de gemeente volgens Hoekema „proberen te egaliseren”. Afgelopen oktober ging de gemeenteraad al unaniem akkoord met de eerste plannen voor de bouw van het museum. Wethouder Henk de Greef (VVD) zegt dat zeventien gemeenten het museum probeerden binnen te halen.

Maar de industrieel besloot dat hij zijn kunst graag in de natuur wilde hebben. Bij zijn zoektocht kwam Van Caldenborgh uit in zijn eigen achtertuin. Voorlinden grenst aan zijn landgoed Clingenbosch. Onduidelijk is nog hoeveel het museum gaat kosten. „Ik heb geen flauw idee”, aldus Van caldenborgh.

Van Caldenborgh heeft er al een lange mars door de bureaucratie en instituties opzitten, vertelde hij woensdagmiddag. „Nog niet iedereen heeft al de juiste stempels gezet, maar we hebben het meeste wel gehad.” Twaalf verschillende onderzoeken heeft een van de grootste particuliere kunstverzamelaars van Nederland al moeten laten uitvoeren. „Ik bouw chemische fabrieken op Europoort, daarvoor krijg je binnen negen maanden een vergunning. Maar omdat het een natuurgebied is, gaat het hier anders. Het was makkelijker geweest als ik vooraf een lijst met voorwaarden had gehad waaraan ik moest voldoen. Dan weet je waar je aan toe bent.”

De kunstverzamelaar, die woensdag alle onderzoeksrapporten en bouwtekeningen overhandigde aan de gemeente, hoopt over 26 weken de bouwvergunning binnen te hebben. Als die verleend is volgen nog inspraakprocedures. Over de omwonenden maakt Van Caldenborgh zich niet veel zorgen. Op een vergadering van de buurtvereniging kreeg hij naast veel vragen ook applaus. „Ik kreeg al de vraag ‘hoe kan ik sponsor worden’.”

Op basis van onderzoek verwacht de zakenman dat zijn museum jaarlijks zo’n 75.000 bezoekers zal trekken, vergelijkbaar met middelgrote musea als De Pont in Tilburg en het Cobra Museum in Amstelveen. Nu komen er jaarlijks al 50.000 bezoekers naar het landgoed. Het nieuwe museum zal volgens Van Caldenborgh dus ‘slechts’ tot een verkeerstoename van 7 procent leiden. „De verkeersdrukte blijft beheersbaar.”

    • Brian van der Bol