Uitgelicht

Film

Butterfly on a Wheel (Mike Barker, 2007, CAN/GB). Nogal modieuze thriller. Tom Ryan (ongeschoren Pierce Brosnan met Iers accent) kidnapt een ogenschijnlijk gelukkig getrouwd echtpaar en gebruikt hun dochtertje als pressiemiddel. Ze moeten vreemde opdrachten uitvoeren die hun relatie op de proef stelt. Waarom doet Tom dit? Wat wil hij? Net5, 20.30-22.25u.

The Medallion (Gordon Chan, 2003, HK/VS). Routineuze actiefilm met Jackie Chan. Hij maakt jacht op Julian Sands. Met het ding uit de titel om zijn nek is Chan onoverwinnelijk en onsterfelijk dus Sands heeft geen kans. Bovendien wordt Chan bijgestaan door de aantrekkelijke Britse Interpolagente Claire Forlani. Veronica, 20.30-22.10u.

La fille de quinze ans (Jacques Doillon, 1989, F). De vijftienjarige Juliette (Judith Godrèche) is verliefd op Thomas. Willy, Thomas’ vader, neemt zoon en diens vriendin mee op vakantie naar Ibiza. Daar wordt vader langzamerhand verliefd op de lolita, die zich verveelt en met Willy begint te flirten. Regisseur Doillon, gespecialiseerd in films over jongeren, speelt hier zelf Willy. Met Nederlandse ondertiteling. TV5, 21.05-22.25u.

Hymen (Cédric Prévost, 2009, F). Korte zwart-witfilm, een tragikomedie over de ontmoeting tussen een kantoorbediende en een escortdame in een Parijse hotelkamer. Met Anna Sherbinina en Gregory Gadebois. Nederlands ondertiteld.TV5, 22.25-23.00u.

Informatief

Keuringsdienst van waarde. Nieuwe reeks van het consumentenprogramma over voedsel, met nieuwe presentatoren. Vanavond over de roze zalf die verkocht wordt onder de naam ‘filet américain’. Wat zit er hemelsnaam in? Ned.3, 20.25-20.55u.

Natural world: Queen of the savannah. De koningin van de Afrikaanse honingbij is heerseres van de savanne – zelfs olifanten raken in paniek van het gezoem van haar volk. We zien in close-up hoe deze bijensoort de wereld ziet: van de koningin die haar zusters vermoordt tot de strijd die geleverd wordt tegen gigantische indringers en ten slotte de migratie over de vlakten naar Mount Kenya. Daarna de korte film Safe in the City, met dr. George McGavin over het toenemende aantal imkers in steden. BBC 2, 21.00-22.00u.

Code rood: Eerwraak II. Vervolg op documentaire uit 2011 van Jessica Villerius. De filmmaakster keert terug naar het anonieme en zwaar beveiligde opvanghuis waar ze een afspraak heeft met een aantal nieuwe meiden die in ‘code rood’ (levensgevaar) verkeren. We maken kennis met drie vrouwen die door hun naaste familie vermoord dreigen te worden. Zoals Samira, die niet meer terug kan naar huis, want als haar familie haar vindt, is het afgelopen. „Het is eerder binnen mijn familie gebeurd dat ze een vrouw hebben vermoord omdat ze een huwelijk weigerde. Mijn vader en broers hebben gezegd: ‘Wij gaan wel zitten, na twee jaar zijn we weer buiten.’” Vanaf 2014 wordt de financiële steun stopgezet voor opvanghuizen voor slachtoffers van eergerelateerd geweld. Die komen dan terecht in jeugdvoorzieningen waar gespecialiseerde kennis ontbreekt. Villerius: „Te vaak worden er door instanties verkeerde inschattingen gemaakt die voor het slachtoffer desastreus zijn. Ik vrees dat de bezuinigingen en de reorganisatie van de zorg onbedoeld levens gaat kosten.” Ned.3, 21.35-22.30u.

Panorama special: The honeymoon murder. Documentaire over geruchtmakende Britse moordzaak. Op haar huwelijksreis in Zuid-Afrika wordt Anni Dewani door een taxichauffeur vermoord. De tot 18 jaar cel veroordeelde dader beweert dat Anni’s echtgenoot, de Brit Shrien Dewani, hem 15.000 rand had beloofd om haar te ontvoeren en vermoorden. De echtgenoot ontkent. De BBC belooft beelden te tonen van beveiligingscamera’s die licht werpen op de verhouding tussen de verse echtelieden in de laatste uren voor de moord. Eerder was al gemeld dat de bruid snikkend in het vliegtuig naar Zuid-Afrika zat en op een stoel ver van hem vandaan. BBC 1, 22.00-23.00u.

Fasten und Heilen: altes Wissen und neueste Forschung. Reportage over de vastenkuur als alternatieve therapie tegen welvaartsziekten als (sommige soorten) diabetes, hoge bloeddruk en zwaarlijvigheid. Daar zijn vooral in Rusland klinische studies naar gedaan, waaruit belangwekkende conclusies zijn getrokken. Die studies zijn alleen in het Russisch gepubliceerd en in het Westen nooit doorgedrongen. Nu onderzoeken biologen in Californië de verreikende werking van de vastenkuur en de mogelijkheden die deze therapie zou kunnen bieden. Arte, 22.15-23.10u.

Radio

JazzLive. Concertopname van 19 september 2010 in Montréal. Gitarist John Abercrombie met Chester Doxas tenorsaxofoon, John Menegon bas en Jim Doxas drums.Radio 6, 23.02-01.00u.