UEFA: Spaanse voetbalclubs moeten schulden afbetalen

De Europese voetbalbond UEFA gaat er streng op toezien dat de Spaanse voetbalclubs hun forse belastingschulden afbetalen. Clubs die niet aan de betalingsverplichtingen voldoen, kunnen hun licentie verliezen en uitgesloten worden van Europees voetbal. Dat zegt secretaris-generaal Gianni Infantino van de UEFA tegenover de Britse omroep BBC.

Spaanse clubs hebben in totaal meer dan 700 miljoen euro aan schulden bij de belastingdienst uitstaan. Dit bedrag komt nog bovenop de reguliere schuldenlast van de clubs, die ook meer dan honderden miljoen euro’s bedraagt. Zo staan FC Barcelona en Real Madrid voor honderden miljoenen euro’s in het rood.

Volgens Infantino van de UEFA is het nu al de regel dat clubs de schulden afbetalen, maar zal dit alleen maar strenger worden nageleefd. „Als voetbalclubs hun schulden niet betalen, krijgen ze geen licentie. Met de invoering van de Financial Fair Play zal daar nog strenger op worden gelet.”

Dit systeem van Financial Fair Play wordt in 2013 in Europa ingevoerd en moet financiële misstanden in de voetbalwereld aanpakken. De uitgaven aan transfers en salarissen mogen vanaf volgend jaar niet hoger zijn dan de inkomsten van een club. Ook mag de maximale schuld voor een periode van drie jaar niet boven de vijf miljoen euro uitkomen. Dit moet er toe leiden dat clubs uiteindelijk schuldenvrij worden.

„Met deze regels willen we voorkomen dat clubs in de toekomst in dit soort situaties terechtkomen”, zegt Infantino tegen de BBC. „Clubs moeten voortaan uitgeven wat ze kunnen betalen.”