‘Tweeregelig briefje niet voldoende’ - Kamer debatteert over Polenmeldpunt

De Tweede Kamer houdt binnenkort met minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) een debat over het Polenmeldpunt van de PVV. Dat gebeurt op initiatief van D66 en met steun van regeringspartij CDA, laat de woordvoerder van D66-fractieleider Alexander Pechtold vanmiddag weten.

Het parlement is niet tevreden met de kabinetsreactie op een motie waarin het meldpunt wordt afgekeurd, meldt persbureau Novum. De Tweede Kamer nam deze motie eergisteren met steun van het CDA aan. Indiener van de motie Pechtold vroeg daarop aan premier Mark Rutte (VVD) hoe hij dit standpunt van de Kamer in het buitenland gaat uitdragen.

Rutte herhaalde daarop het kabinetsstandpunt dat het meldpunt een initiatief is van een politieke partij en geen regeringsaangelegenheid. Nu moet Rosenthal opheldering komen geven. “De meerderheid van de Kamer neemt geen genoegen met de tweeregelige briefjes van de premier”, laat Pechtold weten. Hij eist de toezegging dat de ‘duidelijke veroordeling’ van het meldpunt door de Kamer in het buitenland wordt uitgedragen.

Dat dit tot nu toe niet gebeurt, gaat volgens Pechtold ten koste van de internationale reputatie van Nederland. In de motie stond overigens geen oproep aan het kabinet om het standpunt van de Kamer daadwerkelijk in het buitenland voor het voetlicht te brengen.