Tik de dag, kook je eitje in jongensplas

In urine hardgekookte eieren, klaar voor de verkoop. Foto Reuters / Aly Song

Bijna Pasen, tijd voor een nieuw recept voor hardgekookte eieren. ‘Kan ik daar nog een beetje in variëren dan?’ hoor ik u denken. Zeker: gebruik in plaats van water eens de verse urine van tienjarige jongetjes om de eieren in te koken.

De plas van ventjes is gezond en gaat hartkwalen en verkoudheid tegen, menen de inwoners van de Chinese stad Dongyang. In die stad, zo laat Reuters in een uitzonderlijk informatief persbericht weten, vullen de straten zich elke lente met de geur van onvolwassen mannenplas, als eieren gekookt in de lichaamsafscheiding gelijk (maar zonder) warme broodjes over de toonbank gaan.

Emmers vol met blaasvocht worden elke dag bij basisschooltoiletten afgetapt, om er de ‘maagdenjongenseieren’ mee te koken. De lokale traditie, die al eeuwenoud zou zijn, schrijft voor dat de eieren gekookt dienen te worden in de urine van jongens onder de tien, bij voorkeur.

Het duurt ongeveer een dag om een emmertje traditionele piseieren te maken. Eerst worden de rauwe eieren gedrenkt in een pot urine, alvorens ze er in worden gekookt. Daarna worden de schalen van de hardgekookte eieren gebroken, waarna ze nog urenlang blijven sudderen in de plas. Belangrijk is dat de verkopers van de eieren de hele tijd plas blijven bijgieten en zorgen dat de eieren niet oververhit worden, en dat de plas niet overkookt.

Is hier dan niets tegenin te brengen? Toch. Chinese medici zijn enigszins kritisch over de ‘maagdenjongenseieren’. Ze vragen zich af of de plaatselijke delicatesse wel daadwerkelijk goed voor de gezondheid is. Ook zou de praktijk niet bijzonder fris zijn, in z’n algemeenheid.

Gelukkig hebben we de foto’s nog. En *update* een video!

Straatverkoper Ge Yaohua (rechts) geeft een zak hardgekookte zeikeieren aan een klant. Foto Reuters / Aly Song

Straatverkoper Ge Yaohua (rechts) geeft een zak hardgekookte zeikeieren aan een klant. Foto Reuters / Aly SongStraatverkoper Ge Yaohua (rechts) geeft een zak hardgekookte zeikeieren aan een klant. Foto Reuters / Aly Song

Nee dame, alleen jongetjesplas. Foto Reuters / Aly Song

Nee dame, alleen jongetjesplas. Foto Reuters / Aly SongNee dame, alleen jongetjesplas. Foto Reuters / Aly Song

Verkoper Ge Yaohua (rechters) probeert nog een doosje eieren te verkopen. Foto Reuters / Aly Song

Verkoper Ge Yaohua (rechts) probeert nog een doosje eieren te verkopen. Foto Reuters / Aly SongVerkoper Ge Yaohua (rechts) probeert nog een doosje eieren te verkopen. Foto Reuters / Aly Song

Een straatverkoper van de maagdenjongenseieren gooit meer urine bij z'n waar. Foto Reuters / Aly Song

Een straatverkoper van de maagdenjongenseieren gooit meer urine bij z'n waar. Foto Reuters / Aly SongEen straatverkoper van de maagdenjongenseieren gooit meer urine bij z'n waar. Foto Reuters / Aly Song

Twee emmertjes verse Chinese jongetjesplas, nog warm opgehaald bij een basisschool. Foto Reuters / Aly Song

Twee emmertjes verse Chinese jongetjesplas, nog warm opgehaald bij een basisschool. Foto Reuters / Aly SongTwee emmertjes verse Chinese jongetjesplas, nog warm opgehaald bij een basisschool. Foto Reuters / Aly Song