theater

(in) Koud Water

Over vriendschap en over het ontdekken wie je bent gaat (in) Koud Water van Toneelgroep Oostpool. De voorstelling is gebaseerd op de roman Huis aan het einde van de wereld van Michael Cunningham en heeft alle feilen van een boekbewerking: te weinig dialoog, te veel monologen en de fantoompijn van geamputeerde stukken tekst. Maar een echt bezwaar is dat niet omdat de drie jonge acteurs met zoveel inleving en overgave acteren. Niet alles is even raak, maar de ernst van Matthijs van de Sande Bakhuyzen als Jonathan en de nonchalance van Reinout Scholten van Aschat als Bobby zijn zeer overtuigend.

Inl. oostpool.nl

Tweetakt

Tweetakt is een tiendaags festival voor jeugdtheater. Nederlandse premières zijn er van Jetse Batelaan (De bonte avond van de bodybuilders), en de jonge maker Phi Nguyen. Ook zijn er Nederlandse premières van internationale voorstellingen. Verder is er muziek, van onder anderen Eefje de Visser, Typhoon en Bart Constant.

T/m 1/4. Inl. tweetakt.net

De Perzen

Niks heroïek, niks heldendom of triomf: dat is het uitgangspunt van de toneelvoorstelling De Perzen van Aeschylus, voor gezelschap Dood Paard bewerkt door Rob de Graaf. De handeling in deze bewerking is minimaal. De drie spelers beperken zich tot vertellen. De litanie van verliezen heeft een huiveringwekkend effect. Dood Paard toont de keerzijde van heldendom: oorlog zaait dood en verderf. De statische vorm van de voorstelling klopt me deze invalshoek.

Inl.: doodpaard.nl

De Russen!

Reprise van Ivo van Hove’s spektakelvoorstelling bij Toneelgroep Amsterdam. Tom Lanoye vervlocht de werken Platonov (1878) en Ivanov (1887) van Anton Tsjechov tot een groots relatie-epos van operateske proporties. Naast de formidabele hoofdrolspelers, Jacob Derwig (een gekwelde Ivanov) en Fedja van Huêt (een explosieve Platonov), zijn er zestien andere juweeltjes van rollen, schitterend gespeeld door het weergaloze acteursensemble. Van Hove situeert het stuk in een overweldigend decor van beton, graffiti en neonlicht, en gebruikt muziek, licht, film, spektakel en bombast voor het overbrengen van kwetsbare thematiek. Hij brengt topentertainment, zonder aan de inhoud concessies te doen. Het kan dus: ruim vijf uur weergaloos toptoneel dat je doet trillen op je benen.

Inl.: tga.nl, ssba.nl

Op komst:Schuldeisers

Theu Boermans regisseert in het Compagnietheater Schuldeisers van August Strindberg; een tragikomische en spannende eenakter over wraak, schuld en boete. Met Tamar van den Dop, Steven van Watermeulen en Kevin Hassing. Première 30/3. Inl. compagnietheater.nl

Op komst:Twee turven hoog

Twee turven hoog is het ‘theaterfestival voor de allerkleinsten’ (0 tot 6 jaar), dat plaatsvindt in Almere van 30 maart t/m 1 april. Met 16 (inter-)nationale theater- en dansvoorstellingen en performances (uit onder meer Duitsland en Spanje), plus workshops, kunstinstallaties en muziek.

Inl. 2turvenhoog.nl