Statische elektriciteit

Statische elektriciteit

popPaul Weller: Sonik Kicks

Het ruist, het kraakt, het ratelt. Sonik Kicks, het elfde soloalbum van Paul Weller, begint verrassend met een forse dosis statische elektriciteit. Openingsnummer Green ontwikkelt zich daarna tot een tamelijk toegankelijke popsong, maar Weller (53) laat er geen twijfel over bestaan dat hij het experiment zoekt. ‘The Modfather’ haalt zijn geluidstechnische opwinding uit roboteske ritmes, Beatlesachtige effecten en pruttelende synthesizers in songs die zowel de psychedelische jaren zestig van Syd Barrett als de Krautrock van Neu! en Can omarmen. Waarmee Weller zijn hang naar degelijke rocksongs nog niet kwijt is. That dangerous age behoort tot zijn meest springerige nummers ooit, met een tekst die niet zijn eigen (inmiddels alcoholvrije) rockersbestaan maar dat van de jakkerende kantoorman behandelt. Paperchase is beïnvloed door Blur en in de dubreggae van Study in blue speelt Blurs gitarist Graham Coxon mee. Ook Noel Gallagher is van de partij. Het resultaat is een album dat bruist van creativiteit en waar Weller zoveel vertrouwen in heeft dat hij het bij zijn komende concerten integraal uitvoert.

Concert 15 juni in HMH, Amsterdam.