Sloten 'kraken' voor de lol

Bij vereniging Toool leer je sloten openen zonder ze te beschadigen. Lex Veldhoen bezoekt een bijeenkomst. „Als je wilt inbreken, kun je dat beter doen met een breekijzer.”

Keyhole Sleutelgat Foto Shutterstock

Woensdagavond. Eetcafé KamerZ in Amsterdam. In een zijkamertje zitten tien mensen geconcentreerd te morrelen in hang- en cilindersloten. Op tafels liggen sloten en etuis waarin dunne staafjes met handvaten zijn gestoken; lockpicks met namen die hun vorm verraden: rake, snake, half en full round. Toool (The Open Organisation Of Lockpickers) is een vereniging van zo’n vijfenzeventig mechanische hackers; mensen die sloten openen zonder ze te beschadigen. Ook in Eindhoven komen Tooolleden eens in de twee weken bijeen om nieuwtjes uit te wisselen en sloten mee naar huis te nemen voor de lopende competitie. Hierbij moeten 26 verschillende sloten zo snel mogelijk geopend worden.

De aanwezigen in Amsterdam zijn veertigers, ICT’ers die van puzzelen houden, maar ook een verpleger en een studente forensische wetenschappen. Barry Wels (44) vertelt dat hij als jongetje geïntrigeerd raakte door een Bondfilm waarin Q een apparaatje aan James Bond gaf waarmee hij 80 procent van alle sloten kon openen. Wels is de oprichter van Toool, opvolger van de NVHS (Nederlandse Vereniging van Hang- en Sluitsport). Sinds 2002 wordt in Sneek jaarlijks ook de slotenconferentie LockCon met kampioenschappen gehouden. Wels: „Op LockCon komen Belgen, Duitsers, slotenmakers, beveiligers en spionnen af.”

Omdat Toool voor inbrekers interessant kan zijn, moeten belangstellenden door een lid geïntroduceerd worden. Verder krijgen „kwaadwillende lieden” de waarschuwing dat lockpicking een kunst is die je niet zomaar leert. Wels: „Als je wilt inbreken, kun je dat beter doen met een breekijzer of schroevendraaier: gaat sneller.” Bovendien bestaan er handige hulpmiddelen en methoden om sloten te openen, zoals de electropick (elektronisch slotpistool dat slotenmakers gebruiken), de redelijk effectieve slagsleutel of de Bulgaarse aanpak waarbij inbrekers de complete cilinder uit een deur trekken.

Op Internet is de MIT Guide to Lock Picking al twintig jaar te downloaden. Wels toont mij een presentatie op zijn laptop en geeft me vervolgens een cilinderslot plus snake (lock pick die aan het einde gegolfd is). Hij geeft aanwijzingen: de pick bovenin in het slotgat steken, iets schuin houden en met enige kracht langs de bovenkant terugtrekken, waarbij je moet voelen dat hij langs de palletjes schuurt.

Na tien minuten punniken heb ik met enige trots mijn eerste slot zonder sleutel geopend. www.toool.nl