Slimme vrouw trouwt toch

Holland Doc: Dochters van MalakehNed.2 23.00-0.00 uur

De Iraanse Maryam loopt al ruim in de veertig en denkt in Akbar eindelijk haar levenspartner te hebben gevonden. Ze probeerde het al eens met een directeur, maar die vond haar te zelfstandig. „Eerst vinden ze dat aantrekkelijk, een slimme vrouw”, vertelt Maryam, terwijl ze een strik voor haar trouwjurk maakt. „Maar ze willen niet dat hun eigen vrouw zo is.”

De Nederlandse filmmaker Jet Homoet vertrok naar Iran toen haar man – Maryams broer – Sharog meldde dat Maryam trouwplannen had. Als een fly on the wall registreerde Homoet de familie in de aanloop naar de bruiloft. Ze toont de vrouwen ongesluierd en in rokjes op de bank hangend, terwijl ze een volgend moment de laatste haarlokken onder hun hoofddoek vegen om de straat op te gaan. Zo’n verdwaalde lok kan de hoofddoekpolitie agiteren.

Maryam en haar familie raken in een onderhandelingsspel over de huwelijkse voorwaarden. Zomaar een scheiding aanvragen als vrouw staat het Iraanse huwelijksrecht niet toe, dus moet de familie clausules bedingen.

Moeder Malakeh werd uitgehuwelijkt toen ze zichzelf net een tiener mocht noemen, terwijl haar dochters Maryam en Ghazal zich zelfbewust op de liefdesmarkt bewegen. Met Maryams vertrek blijft zus Ghazal bedremmeld achter in het ouderlijk huis. In haar hoofd strijden verzet tegen tradities en de angst om een leven lang haar ouders te moeten verzorgen om voorrang.

Edward Geelhoed

    • Edward Geelhoed