Samsom wil geen zaken doen met demissionair kabinet

Diederik Samsom wil als het kabinet valt meteen nieuwe verkiezingen. Hij wil geen zaken doen met een demissionair kabinet-Rutte. Dat zei de PvdA-leider gisteravond in Nieuwsuur over de dreigende mislukking van het Catshuisberaad.

Samsom denkt dat er met verkiezingen nog voor de zomer een nieuwe Kamer kan zijn, waarna er nog tijd is voor het maken van de begroting voor 2013. Met een demissionair kabinet wil hij niet werken voordat er een nieuwe Kamer is. “Dan kan je te weinig en maar een paar maatregelen doorvoeren.”

De nieuwe PvdA-leider wil dat het overleg over de hervormingen overgaat bij een val van het kabinet. “Dat kan het best met een kiezersmandaat”, vindt Samsom. “Daarna moeten we opnieuw met elkaar om de tafel.” Nieuwe verkiezingen moeten er ‘niet uit eigen belang’ komen. “Wij staan er niet goed voor.”

Samsom rekent erop dat het kabinet snel zal vallen.

“Ik heb er geen vertrouwen meer in. Het was al een wankel kabinet, maar nu zit er wel echt aan te komen.”

Vandaag moet duidelijk worden of de onderhandelingen in het Catshuis worden voortgezet. Wilders dreigde er een einde aan te maken, zo meldde de NOS gisteren op gezag van Haagse bronnen, maar zegde toe er een nachtje over te slapen. De onderhandelaars komen vandaag om 10.00 uur bijeen.