Rode Kruis erkent fouten in Tweede Wereldoorlog

Het Rode Kruis erkent dat het fouten heeft gemaakt in de Tweede Wereldoorlog.

Het Nederlandse Rode Kruis erkent voor het eerst dat de organisatie fouten heeft gemaakt in de Tweede Wereldoorlog door onder meer hulp aan joden in vernietigingskampen te weigeren. De hulporganisatie laat een onafhankelijk onderzoek verrichten. Dat zegt directeur Cees Breederveld in het Nieuw Israëlitisch Weekblad.

Tijdens de oorlog bezocht het Rode Kruis Auschwitz, Theresienstadt en Buchenwald, maar de organisatie bood geen hulp aan slachtoffers in deze Duitse concentratiekampen, schrijft Novum. Het Nederlandse Rode Kruis ontsloeg joodse medewerkers en werkte mee aan een antijoodse bloedtransfusiemaatregel. Ook regelde de Nederlandse tak van de internationale hulporganisatie na de oorlog weinig of niets voor de opvang van joden.

“Het Rode Kruis heeft op afschuwelijke wijze afbreuk gedaan aan zijn grondbeginselen”, zegt Breederveld in het interview. Hij wil nog geen excuses maken, omdat hij dat een ‘loos gebaar’ vindt. “Wat heeft excuses aanbieden voor zin als je niet kunt laten zien dat je alles hebt gedaan om ervoor te zorgen dat zoiets niet nog een keer plaatsvindt?”

Het is nog niet duidelijk wie het onderzoek naar het oorlogsverleden van het Nederlandse Rode Kruis moet uitvoeren, maar Breederveld heeft het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies op het oog. Het onderzoek moet uiterlijk over vijf jaar, als het Rode Kruis 150 jaar bestaat, worden gepresenteerd.