Rijke fantasieën

Rijke fantasieën

Dreamscapes: Mixed-Up T/m 22 april in TETEM Kunstruimte, Stroinksbleekweg 16, Enschede. Inl: tetem.nl

Uit de as van de vuurwerkramp in Enschede verrees een geheel nieuw cultureel centrum, aan de rand waarvan, in een oude textielfabriek, de piepjonge kunstruimte TETEM huist. Hier biedt curator Marcel Salome met het project ‘Dreamscapes’ een podium aan kunstenaars die zich doorgaans niet zo serieus genomen voelen door het kunstestablishment. Hun werk kreeg wel stromingsnamen mee als magisch-, fantastisch- of visionair realisme, surrealisme of metarealisme. Salome houdt het liever op ‘imaginair realisme’. Als de kunstenaar maar een imaginaire wereld tot stand brengt, in herkenbare vormen, neemt Salome hem op. Hierin gesterkt door Ella Bozu van Cabinodd Gallery.

Voor deze Dreamscapes: Mixed-Up, haalden Salome en Bozu enkele eerder al door Dreamscapes tentoongestelde kunstenaars uit het archief, aangevuld door jong Nederlands talent van Cabinodd. Het is een eclectisch geheel zonder echt algemene deler, anders dan dat alles uit rijke fantasieën voortkwam. Je snapt meteen waarom de soms kitschy kunst in het verleden nogal eens is weggezet. Sommig werk had zo ter illustratie van een fantasyboek, of een toverkaartspel als Magic: the Gathering kunnen dienen. Maar aangezien steeds meer mensen inmiddels zijn opgegroeid met fantasy in met name film en games is er ook een groeiende interesse in gerelateerde kunst, constateert Salome. Veel aanwezig werk hangt ook naar strip, zoals de legopoppetjes in wereldsteden of de collages met Kuifje naast vrouwen van lichte zeden. Ook zien we Judy Garland, Marilyn Monroe en Humphrey Bogart, 3D geschilderd in grijstinten, ten onder gaan aan vervaarlijk fluorescerende verslavende middelen.

Voor de fantasyfan: Valerie Zwart beschilderde à la Jeroen Bosch op verschillende doorsneden van een intact stuk tak; Bos(ch)geesten. Kwon Kyungyup zorgde voor een reeks mystiek omzwachtelde Aziatische albino’s. Doet denken aan Ans Markus. Tevens spierwit zijn de ranke vrouw-met-dier versmeltingssculpturen van Ludmilla van der Spoel. Buddy Nestor maakte een viertal portretten van abstract gesmolten cyborgkoppen. Mixed-Up is vooral een dappere poging tot het bedienen van een nog onvoldoende aangeboorde afzetmarkt.