Plan Syrië: eerst zien, dan geloven

Terwijl belangrijke oppositiegroepen het vredesplan van Kofi Annan steunen, zegt Syrië nu al dat het de vredesinitiatieven van de Arabische Liga af zal wijzen.

Syria's President Bashar al-Assad (R) talks to an official during a tour in the Baba Amr neighbourhood of Homs, in this handout photograph released by Syria's national news agency SANA on March 27, 2012. Assad visited the rebel stronghold in the city of Homs that his forces had overrun after weeks of shelling and gunfire, apparently to make the point that he can now tour the streets of the once bitterly fought-over district. Syrian state television showed a video of Assad, wearing an open-necked shirt with a blue suit, walking casually in the devastated streets of the Baba Amr district and talking to groups of supporters. REUTERS/SANA/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS REUTERS

Carolien Roelants

Redacteur Midden-Oosten

Rotterdam. Internationaal is met scepsis gereageerd op de aanvaarding door Syrië van het vredesplan van internationaal bemiddelaar Kofi Annan. ‘Eerst zien, dan geloven’, was de reactie van de Verenigde Staten. Zij wezen op de reputatie van Assad als man die te veel belooft en te weinig doet. Syrië liet gisteren alweer weten dat het elk initiatief dat de Arabische Liga vandaag tijdens een top in Bagdad neemt om de crisis in het land op te lossen, zal afwijzen. Syrië mag niet bij de top aanwezig zijn, het land is geschorst als lid van de Liga.

Toch heeft oud-VN-secretaris-generaal Kofi Annan nu een soort consensus voor zijn plan verzameld, waarop hij kan voortbouwen. Ook Syrische oppositiegroeperingen stellen zich nu, met tegenzin, op achter Annans plan, dat vorige week al de steun van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties kreeg, inclusief Rusland en China. „We hebben weinig keus”, zei een woordvoerder van de grootste oppositie-organisatie, de Syrische Nationale Raad (SNC), dinsdag, zinspelend op internationale druk.

Een deel van de onderling ruziënde tegenstanders van Assad probeert zich in Istanbul onder zware druk van Turkije en Qatar te verenigen. Tot nog toe wees de SNC Annans plan af, met name omdat het niet oproept tot onmiddellijk aftreden van Assad.

Volgens het plan van Annan moeten het Syrische bewind én de oppositie eerst het geweld stoppen. Voorts wil Annan een politiek proces tussen oppositie en regime dat tegemoetkomt aan de „legitieme verlangens en zorgen van het Syrische volk”. De autoriteiten moeten „willekeurig gedetineerde personen” sneller vrijlaten, vreedzame demonstraties respecteren, journalisten toelaten en in vrijheid laten werken. Ten slotte moet het regime dagelijks een staakt-het-vuren van twee uur naleven om humanitaire hulp mogelijk te maken.

Er was gisteren nog geen enkel teken dat het Syrische leger het gebruik van zware wapens in de steden stopzet of op andere wijze bezig is het plan in te voeren. Syrische troepen bombardeerden gisteren voor de zeventiende dag op rij een stad in de provincie Hama. „Assad koopt tijd”, zei SNC-lid Adib Shishakly in Istanbul tegen het persbureau Reuters. „Hij speelt spelletjes.”

Assads bewind voelt zich sterker na de bloedige herovering van verscheidene oppositiebolwerken in de afgelopen weken. Assad liet dat zelf zien met een wandeling door Baba Amro, de opstandige wijk in de stad Homs die begin deze maand na een beleg van vier weken door het leger werd ingenomen. De staatstelevisie toonde de president in de verwoeste straten van de wijk, in gesprek met groepen aanhangers en militairen. „In Baba Amro wordt het leven weer normaal en beter dan het was”, zei hij.

Ook de verdeeldheid van de oppositie, en de aanhoudende beschuldigen van onder andere de VN dat niet alleen het regime maar ook oppositiegroepen zich aan mensenrechtenschendingen schuldig maken, spelen Assad in de kaart. Westerse regeringen zijn bang dat versplintering en radicalisering van de oppositie een burgeroorlog in de hand werkt, naar het gevreesde voorbeeld van Irak.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton onderstreepte dat de oppositie zich moet verenigen en de rechten van minderheden respecteren. Maar in Istanbul zijn lang niet alle oppositiegroeperingen verzameld; binnenkort komt in Kairo een concurrerende verzetsbeweging bijeen. In Istanbul lukte het niet de schijn op te houden. Koerdische vertegenwoordigers liepen boos weg en de gerespecteerde dissident Haitham al-Maleh vergeleek de Syrische oppositie-organisatie SNC met de Ba’athpartij van Assad.