Paus kritiseert embargo en pleit voor meer rechten op Cuba

De paus bij het einde van zijn bezoek aan Cuba op het vliegveld van Havana, waar hij werd uitgeluid door president Raul Castro. Foto Reuters / Sven Creutzmann

Paus Benedictux XVI heeft gisteravond zijn zesdaagse bezoek aan Mexico en Cuba afgesloten. De paus bekritiseerde het vijftig jaar oude handelsembargo van de VS tegen Cuba en pleitte voor meer politieke rechten in het communistische land.

De paus had bij het afsluiten van zijn bezoek kritiek op het Amerikaanse handelsembargo tegen Cuba, dat volgens hem een “oneerlijke last” is voor het Cubaanse volk. Ook bepleitte hij meer op politieke vrijheid op Cuba, omdat de paus graag een Cubaanse samenleving zou zien waarin niemand zijn basale rechten ontnomen worden. De combinatie van het handelsembargo en het gebrek aan politieke vrijheid zijn volgens de kerkvorst het grootste probleem van het Cuba van nu.

In hoofdstad Havana had de paus een ontmoeting met oud-president Fidel Castro. Volgens een woordvoerder van het Vaticaan hadden de paus en Castro een “geanimeerd en hartelijk” gesprek en zouden ze grapjes hebben gemaakt over hun leeftijd, meldt de BBC. De kerkleider en de oud-president spraken tijdens hun onderhoud ook over de liturgie van de kerk en het onvermogen van de wetenschap om alle toekomstige problemen op te lossen, aldus het Vaticaan.

Op het Plein van de Revolutie in Havana hield de paus een voor honderdduizenden Cubanen en in het bijzijn van president Raul Castro een mis in de open lucht. Een van de aanwezigen, Carlos Herrera, zei tegenover persbureau Reuters te zijn gekomen om de “wijze woorden” van de paus voor de Cubanen te horen. “Het helpt ons. Het geeft ons eenheid”, aldus Herrera. De paus herhaalde tijdens de mis zijn oproep voor een meer open en rechtvaardige maatschappij.