Onderhandelingen Catshuis gaan door - ‘voldoende perspectief’

De onderhandelingen in het Catshuis gaan door. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst even voor twaalf uur gemeld in een verklaring.

Over de onderhandelende partijen VVD, CDA en PVV schrijft de RVD:

“Zij zien voldoende perspectief om de komende periode te komen tot afspraken die een antwoord geven op de problemen waar het land voor staat. Tot er een akkoord is bereikt zal mediastilte in acht worden genomen.”

CDA-onderhandelaar Verhagen twitterde in een reactie op het doorgaan van de onderhandelingen dat hij nog voldoende perspectief ziet om tot een eindresultaat te komen:

Twitter avatar MaximeVerhagen Maxime Verhagen Er is voldoende perspectief om te komen tot afspraken die een antwoord geven op de problemen waar het land voor staat #Catshuis

‘Onderhandelingen kunnen nog wel eens heel lang duren’

Hoe de onderhandelingen de komende dagen en weken verder gaan is volgens onze politiek redacteur Freek Staps onmogelijk te voorspellen, omdat de precieze reden van de tijdelijke breuk van gisteren nog niet duidelijk is geworden:

“Het probleem lag bij Wilders, maar hij wil nu blijkbaar toch door. Interessant is dat de positie van de drie onderhandelaars eigenlijk dezelfde is: doorgaan doet pijn, maar breken doet ook pijn. Als de partijen er uiteindelijk uit weten te komen, kunnen ze snoeiharde ingrepen ook niet presenteren als winst. Daarom kunnen de onderhandelingen nog wel eens heel lang duren, het kan zelfs zijn dat ze nog vaker gaan breken.”

‘Voldoende vertrouwen om in ieder geval tot het weekend door te gaan’

NRC Handelsblad schrijft vanmiddag dat ambtenaren op het ministerie van Algemene Zaken vanochtend al te horen kregen dat de inhoudelijke onderhandelingen gewoon verder zouden gaan. Wilders zou volgens bronnen in Den Haag niet langer willen onderhandelen over het brede ‘hervormingsakkoord’ waarover de laatste maanden zoveel werd gesproken, maar een politieke deal die in ieder geval de begroting van volgend jaar zou veiligstellen. “Blijkbaar is er voorlopig vertrouwen om in elk geval tot het weekeinde door te gaan”, zei een doorgaans goed geïnformeerde Haagse bron.

Coalitiebronnen zeggen in NRC dat een “eenmalige en uiterst forse ingreep in de begroting van 2013″ tot gisteren het enige inhoudelijke akkoord leek dat met Wilders te sluiten was.
Bestaande uit maatregelen als verhoging van de btw, een nullijn van alle rijksuitgaven en een greep uit het gemeentefonds. CDA en VVD hebben tot nu toe volgehouden dat ze dit te kaal vinden, omdat het slecht is voor de economie en omdat het voor de jaren na 2013 niets oplost.

Onderhandelingen vanmiddag verder tot maximaal zes uur

VVD, CDA en PVV onderhandelen nu tot maximaal vanavond zes uur verder over een nieuw bezuinigingspakket. De onderhandelingen, de zogenaamde ‘tussenformatie’, werden gisteren onverwachts opgebroken omdat ze volgens de RVD in “een moeilijke fase” waren beland. Vanochtend om tien uur kwamen Rutte, Verhagen en Wilders weer bij elkaar om te bespreken of er nog de politieke wil was om door te onderhandelen.

PVV-leider Wilders zou gisteren hebben gedreigd de stekker uit de onderhandelingen te trekken, maar wilde er naar verluidt nog wel een nachtje over slapen. Belangrijke twistpunten aan de onderhandelingstafel zijn de hervorming van de WW en de versoepeling van het ontslagrecht. Wilders zou in ruil voor zijn steun onder meer een referendum over de euro eisen, iets wat voor het CDA en de VVD onaanvaardbaar is. Ook wil hij fors korten op ontwikkelingssamenwerking, een gevoelig punt voor het CDA.