Olieprijs zakt door inzet voorraad

De olieprijs is vanochtend sterk gedaaldin reactie op berichten dat Japan, Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten van plan zijn de strategische noodvoorraden aan te spreken. De Franse minister Eric Besson bevestigde in The Financial Times dat hierover is gesproken met het Internationaal Energie Agentschap. Ook Saoedi-Arabië is ontevreden over de hoge olieprijzen, zei de minister van Olie van de grootste olieproducent ter wereld vandaag. Volgens de minister zijn de hoge olieprijzen „slecht nieuws voor Europa, de Verenigde Staten, de opkomende economieën en Saoedi-Arabië zelf.”

Ook de landen die olie afnemen reageren op de aanhoudend hoge prijzen. Enkele grote afnemers overleggen sinds gisteren met het Internationaal Energie Agentschap over het aanspreken van de strategische reserves. Vanochtend daalde de prijs van een vat ruwe olie in Europa tot onder 124 dollar. De olieprijs is de afgelopen maanden sterk gestegen door de spanning rond Iran. Een blijvend hoge olieprijs kan leiden tot inflatie en is daarmee een bedreiging voor het herstel van de wereldeconomie. Eind januari kostte een vat Noordzeeolie nog 110 dollar.

Waar liggen de strategische olievoorraden: pagina 25